25 січня 2024, 13:48, Добрива

Науковці розрахували потенціал застосування донних відкладів у сільському господарстві України

Про це повідомляє Golos.com.ua.

Зазначається, що команда дослідників Громадської організації «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» у 2023 році виконала дослідження в межах грантового проєкту за договором з компанією Chemonics International у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), за результатами яких розроблено Рекомендації з використання донних відкладів із рибогосподарських водойм для поліпшення стану сільськогосподарських угідь та відновлення земель, пошкоджених під час воєнних дій.

У дослідженні вказано, що в Україні понад 40 тисяч ставків, у них накопичується щорічно від 45 до 60 млн т донних відкладів. Загальні їхні запаси становлять 90-100 млн т й екологічно безпечне видалення може бути на рівні 30-35 млн т. У складі донних відкладів є вуглець, азот, фосфор, калій, мікроелементи й інші речовини. 

«Наприклад, з 1 т проаналізованих сухих донних відкладів (село Коробочкине Чкаловської територіальної громади Чугуївського району Харківської області) до ґрунту може надходити від 90 до 235 кг органічної речовини, у тому числі загального вуглецю від 18 до 47 кг; від 1 до 3,3 кг загального азоту; від 1 до 1,7 кг загального фосфору; від 2,9 до 6,9 кг загального калію; від 32 до 63 кг кальцію; від 4,2 до 7,8 кг магнію. Отже, сума елементів NPK, що може надійти до ґрунту з унесенням 1 т сухих донних відкладів, коливається від 4,9 до 11,9 кг», — йдеться у повідомленні.

Водночас із 1 т проаналізованих сухих донних відкладів зони Полісся (село Несвіч Городищенської територіальної громади Луцького району Волинської області) до ґрунту може надходити від 340 до 625 кг органічної речовини, у тому числі загального вуглецю від 135 до 264 кг; від 9,8 до 20,9 кг загального азоту; від 1,9 до 4,2 кг загального фосфору; від 2,8 до 4,4 кг загального калію. Так, сума NPK, що може надійти до ґрунту з унесенням 1 т сухих донних відкладів, — від 14,5 до 29,5 кг.

«Для порівняння варто зазначити, що з 1 т гною великої рогатої худоби 75% вологості (умовний стандарт) вноситься 5 кг загального азоту, 2,5 кг фосфору та 6 кг калію, тобто загальна сума NPK — 13,5 кг. Отже, за вмістом NPK сухі донні відклади Волинської області не поступаються гною ВРХ», — наголошують автори.

Загальна площа земель в Україні, які потребують застосування сапропелю, становить більш як 20 млн га, наголошують дослідники. Донні відклади залежно від їхнього механічного і хімічного складу можуть застосовуватися на всіх видах ґрунтів як добриво, ґрунтополіпшувачі й матеріал для проведення робіт із рекультивації та структурної меліорації земель, виробництва органічних та органо-мінеральних добрив. Але при цьому потрібен контроль їхньої якості за еколого-токсикологічними показниками (вмістом забруднювальних токсичних речовин). 

Автори дослідження зазначають, що згідно з попередніми прогнозними розрахунками, за умов застосування донних відкладів як добрив, ґрунтополіпшувачів і матеріалів для рекультивації земель у масштабах держави аграрні підприємства зможуть щорічно забезпечувати еколого-економічний ефект до 22,4-26,1 млрд грн за рахунок позитивного впливу на потенційну родючість ґрунту (19,2-22,4 млрд грн) та додаткового доходу (3,2-3,7 млрд грн).

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: «Задобрюємо» землю: органічні добрива для відтворення ґрунтів і підвищення родючості