5 лютого 2024, 16:40, Світ

Експортні ціни на пшеницю та кукурудзу різко впали в січні

Про це пише Kurkul.com з посиланням на звіт ФАО.

У січні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 120,1 пункту, що на 2,2% нижче за грудневий показник і на 18,6% нижче за показник січня 2023 року.

Так, у січні було зафіксовано зниження світових експортних цін на пшеницю, обумовлене гострою конкуренцією між експортерами, що зберігається, і появою на ринку нового врожаю з країн Південної півкулі.

Світові експортні ціни на кукурудзу різко знизилися порівняно з попереднім місяцем під впливом покращення стану посівів та початку збиральної кампанії в Аргентині, а також у зв'язку зі збільшенням пропозиції у США, зумовленим переглядом у бік підвищення прогнозованих обсягів виробництва. Разом з цінами на пшеницю і кукурудзу в січні також впали котирування на ячмінь і сорго.

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в січні склало 122,5 пункту, що лише на 0,1% вище за його грудневий рівень, але все ще на 12,8% нижче відповідного значення, зафіксованого у січні 2023 року. Стабільність значення цього індексу порівняно з минулим місяцем зумовлена сукупним впливом різноспрямованих цінових тенденцій: зростання світових цін на пальмову та соняшникову олії компенсувало зниження котирувань соєвої та ріпакової олії.

Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО у січні практично не змінилось і склало 118,9 пункту.  

Середнє значення Індексу цін на м'ясо ФАО у січні склало 109,8 пункту, що на 1,4% нижче за грудневий рівень. Таким чином цей показник продовжив знижуватися сьомий місяць поспіль. 

У січні середнє значення Індексу цін на цукор ФАО склало 135,3 пункту, що на 0,8% вище за грудневий показник і на 15,9% вище за показник минулого року. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com