19 вересня 2017, 14:00, Технології

Компанія «Кернел» досліджує можливість впровадження системи сидеральних сівозмін

При цьому мета — не просто поліпшення якості ґрунтів загалом. Стоїть завдання зменшення витрат і водночас підвищення прибутку. Ще одна важлива мета — збереження вологи й підвищення врожайності навіть за несприятливих погодних умов.

«Один зі способів накопичення вологи у ґрунті — наявність якомога більшої кількості рослинних залишків. Тоді й біота розростається, і ущільнення не утворюється. Якщо у ґрунті залишається багато решток, вони стають продуктами харчування для мікроорганізмів. Ми їх підсилюємо, додаючи деструктори. Тобто застосовуємо цілий комплекс заходів. І сидерати відіграватимуть тут чималу роль. Таким чином значно менше залежатимемо від таких кліматичних факторів, як відсутність опадів чи високі температури», — розповідає Аркадій Лунгул, Керівник науково-дослідного відділу «Кернел»

У форматі АгроПолігону SuperAgronom.com слідкуватиме за трьома полями. Одне — це комплекс із випробувальних ділянок, а ще два — промислові посіви. На кожному застосовано різні технології у вирощуванні сидератів.

«Щодо сумішей сидератів, то культури в них розподіляються на три умовних «блоки». Перший — це хрестоцвіті, які дають біомасу і сприяють розущільненню ґрунту. До них належать, зокрема, ярий та озимий ріпаки, редька олійна тощо. Другий блок — для поліпшення фітосанітарного стану ґрунту. Зазвичай із цією метою застосовують гірчицю та гречку. І третій блок — бобові, які збільшують азотфіксацію. До слова, раніше наші дослідження показали, що саме фацелія найкраще насичує ґрунт мікроорганізмами, які беруть участь в накопиченні азоту. Їх кількість збільшується в тисячі разів!», — наголошує Аркадій Лунгул.

АгроПолігон Кернел: Сидерати — концептуальні експерименти з підвищення якості ґрунтів
Читати по темі

Такий потрійний блок дає змогу моделювати суміші відповідно до проблеми, яку треба вирішити: чи це значне ущільнення, чи бідні на мікроелементи ґрунти, чи просто потрібно підняти вегетаційну масу. Для цього, до слова, в наступному сезоні планують додати у варіанти сумішей таку культуру, як буркун однорічний.

За словами Аркадія Лунгула, у компанії відпрацьовують не лише технологію висівання, яка дасть кращі сходи сидератів чи поліпшить стан ґрунту. Не менш важливою є економічна складова — як отримати кращий ефект і водночас зменшити витрати.

Керівник науково-дослідного відділу порахував, що серед найбільш бюджетних варіантів суміші — ярий ріпак і фацелія або гірчиця і фацелія. Вони коштують десь 200 грн/га. При цьому виконуються декілька функцій: набирається біомаса, накопичується азот і ґрунт «дезінфікується».

SuperAgronom.com разом з фахівцями компанії «Кернел» слідкуватиме за дослідженнями щодо впровадження різноманітних технології введення сидератів, метою яких є не тільки поліпшити якості ґрунтів, але разом з тим збільшити врожайність навіть за несприятливих погодних умов.