13 вересня 2017, 10:00, Україна

Цьогоріч бур’яни завдали чималих клопотів українським агрономам

Справжнім лихом південних та східних регіонів країни став вовчок соняшниковий. У цьому році з ним була просто якась епідемія. Аграріям доводиться докладати значних зусиль для боротьби з рослинним паразитом.

«Насіння вовчка дуже дрібне, тому воно може переноситись різними способами: вітром, сільгосптехнікою, птахами, на підошвах взуття і т.д. Від цього ні одне господарство не застраховане. В менш зволоженому ґрунті концентрація кореневих виділень більша, тому соняшник найбільше виснажується вовчком саме у посушливі роки», — розповідає Михайло Маленький, менеджер з методів розширення ринку соняшника та ріпаку компанії BASF.

Підсумки АгроЕкспедиції Соняшник 2017: складно, проте вигідно
Читати по темі

Представники відвіданих нами господарств центральних та північних областей країни розповідають, останніми роками все частіше почали зустрічати на полях вовчок соняшниковий, хоча раніше головним ареалом існування бур’яну був саме південь.

Чималих клопотів посівам соняшнику цьогоріч завдали лобода біла та амброзія полинолиста. Разом з тим в регіонах де панував високотемпературний режим поширення хвороб на культурі практично не спостерігалось, що дало можливість агрономам зекономити на внесенні гербіцидів.