12 вересня 2017, 11:30, Урожай

Навіть за складних агрокліматичних умов вирощувати соняшник рентабельно

У відвіданих нами господарствах розповідають, попри посуху та недостачу вологи вирощування соняшнику на сьогодні залишається досить рентабельною справою і на перспективу відмовлятися від олійної аграрії країни не планують, адже навіть за екстремальних умов культура здатна приносити достойні врожаї.

Підсумки АгроЕкспедиції Соняшник 2017: складно, проте вигідно
Читати по темі

Витрати на вирощування соняшнику можуть коливатись у межах 3-11 тис. грн./га. Багато залежить від кліматичних умов регіону та інших регіональних особливостей. При цьому закупівельна ціна на соняшник вже зараз становить близько 10 тис. грн./т, а за прогнозами експертів, ціна і разом з тим рентабельність вирощування культури на перспективу будуть зростати.

Володимир Гловінковський, головний агроном підприємства «Земля Переяславщини» розповідає, культуру вирощує близько 10 років і навіть за складних агрокліматичних умов вирощувати олійну рентабельно.

«Чому соняшник така популярна в Україні культура? Тому що він тримає економічну політику господарств. Якщо пшениця чи соя можуть не вродити, соняшник завжди більш-менш стабільний. Навіть у складних кліматичних умовах. Я вирощую його вже 10 років і бачу, що це вигідно», — наголошує Володимир Гловінковський.

Наразі господарства країни поступово розпочинають жнива соняшнику, проте про фінальні цифри говорити поки що рано. У ході АгроЕкспедиції Соняшник 2017 представники відвіданих нами господарств поділилися прогнозами стосовно цьогорічної врожайності олійної. У середньому за областями картина вималювалась наступна:

  • Запорізька область — від 1,8 т/га до 2,5 т/га;
  • Херсонська: під зрошенням — 3,5-4 т/га, без зрошення — 0,8-1,5 т/га;
  • Миколаївська область — 1,5-2 т/га;
  • Дніпропетровська — 2,5 т/га;
  • Кіровоградська — 2,8-3,2 т/га;
  • Черкаська — 2-3 т/га;
  • Київська область — 2-3 т/га.

Нагадаємо, станом на 8 вересня поточного року господарствами країни намолочено 803 тис. тонн насіння соняшнику при середньому показнику урожайності культури 1,67 т/га. Детальніше за ходом жнив олійної дізнавайтесь з інтерактивної карти «Урожай Онлайн 2017».