7 вересня 2017, 13:09, Насіння

Новим напрямком у вирощування гарбузів стало виведення порційних сортів

Причому кущові форми більш перспективні: і врожайність у них вище, і догляд за рослинами легший. Порційні гарбузи спеціально були отримані селекціонерами під виниклу потребу ринку (не треба плутати їх із дрібноплідними декоративними). Невеликі плоди зручні для перенесення і перевезення, тому що вони порівняно невеликого розміру та більш легкі: маса цих гарбузів у біологічно зрілому стані — від 1,5-2,0 до 3,5-4,0 кг. Міні-гарбузи різноманітні як за формою (кулясті, яйцеподібні, сплюснені, звужені посередині, грушоподібні, чалмовидні), так і за забарвленням (від біло-сірого, рожевого, жовтогарячого до темно-зеленого).

М'якоть плодів, як правило, соковита, товста, темно-жовтогарячого кольору, різної консистенції, з високим вмістом сухої речовини, цукру та вітаміну С. З міні-гарбузів добре готувати запіканки та каші з рисом, пшоном. Порційні гарбузи не тільки зручно використовувати і перевозити, їх простіше вирощувати, тому що ці сорти формують компактні або короткоплетисті кущі з укороченими міжвузлями. На сьогодні відомі сорти таких гарбузів Акорн, Лісовий горіх, Крихта, Посмішка, Золота груша.

Ніякого особливого догляду за порціонними гарбузами не буде потрібно. Їх вирощувати навіть простіше, достатньо лише забезпечити цей овоч теплим сонячним місцем і шматочком родючого, пухкого ґрунту. До того ж кущові і короткоплетисті гарбузи можна вирощувати без формування(прищіпки).