9 грудня 2016, 14:10, Урожай

На Тернопіллі гречка здатна давати до 30 ц/га без значних капіталовкладень

Такі дані наводить видання «Пульс Кременця».

В інших районах середня врожайність гречки була нижчою. Найбільші показники в Підволочиському (16,8 ц/га) та Чортківському (15,0 ц/га) районах,  а от в Заліщицькому зібрали лише 6,3 ц/га, так само — в Борщівському. Хоча ще недавно тут збирали по 30 ц/га і більше.

Серед причин низької врожайності агрономи називають незацікавленість великих агрохолдингів у круп'яних культурах, неякісне насіння, невдалий підбір сортів, засилля на полях озимого ріпака.

Як вважає Ігор Марусяк, кандидат сільськогосподарських наук та керівник сільськогосподарського кооперативу «Ратай» Заліщицького району, подільська земля, без значних капіталовкладень, заправки мінеральними та органічними добривами, дорогих гербіцидів може родити щороку до 30 ц/га гречки, особливо на ґрунтах південної зони області.

«Гречка у нас традиційно післяжнивна культура. Сіємо після того як зберемо озимий ячмінь, — каже Юрій Березовський, керівник ФГ «Березовський», наймолодший заслужений працівник сільського господарства України. — Урожаї маємо хоч не надто високі , але стабільні, крупи  йдуть на харчування наших працівників, шкільні їдальні сіл, де орендуємо землю».

Як кажуть агрономи, ця кульутра необхідна для полів, по дозволяє оздоровити землю, знищити бур'яни, перериває цикл розвитку хвороб і шкідників зернових.