Сьогодні, 12:00 ЗЗР

Застосування погано промитого обприскувача після неселективного гербіциду може призвести до загибелі всього посіву

Осінні захисні заходи в багатьох господарствах передбачають чергування зернових і ріпаку. Якщо у випадку з інсектицидами (як і з багатьма фунгіцидами) немає ризику пошкодити інші культури, у випадку з гербіцидами ризик точно є.

«Наслідки будуть далекосяжними, адже в кращому разі йдеться лише про вплив на врожай, але нерідко буває, що шкоди завдано такої, що посів придатний вже лише для ліквідації. Іноді говорять про т. зв. ефект першого обприскувача — це пов'язано з негативними наслідками непромивання обладнання або неретельного миття. Перший бак після попереднього захисту для іншої культури, особливо гербіцидами, є критичним. Якщо ємність промити, може статися, що буде пошкоджено лише кілька метрів посівів — якщо попередньо не промили обладнання, щоб видалити залишки гербіцидів, тобто не пропустили воду через форсунки. Однак, якщо промивка була загалом неакуратною (або ще гірше — зовсім проігнорованою), буде пошкоджена вся площа, покрита першим обприскувачем. Залишки будуть змішані з робочою рідиною», — йдеться у повідомленні.

Рівень пошкодження може бути різним і залежить від того, скільки залишків було в обприскувачі (концентрації засобу) і чутливості наступної культури до даної речовини. За відсутності селективності навіть низькі концентрації призведуть у кращому разі до серйозних пошкоджень.

Зазначається, що бор, який є практично стандартною добавкою до осінніх обробок ріпаку, має сильні очисні властивості, тобто здатний видаляти будь-які залишки засобів захисту рослин зі стінок обприскувача. Це, у свою чергу, може бути особливо небезпечним при обробці ріпаку після попереднього використання зернових гербіцидів.

«Звертаємо увагу, що майже всі діючі речовини, які використовуються в осінніх гербіцидах для зернових культур, здатні пошкоджувати сходи ріпаку (залежно від речовини ріпак буде до них чутливим або помірно чутливим). Просто пошкодження є найменшою проблемою — у більшості випадків непромиття обладнання після гербіцидного захисту зернових перед обробкою ріпаку призведе (як уже було сказано) до необхідності ліквідації посіву», — наголошує автор.

Звичайно, це працює в обох напрямках. Після обробки ріпаку, де застосовували грамініциди для боротьби з падалицею зернових, необхідне ретельне промивання обприскувача. Однак просто промивання водою недостатньо, оскільки воно не здатне очистити залишки з бака (або з обладнання обприскувача).
На ринку є багато засобів для очищення обладнання для розпилювачів, нагадують фахівці. Існують також «економні» методи, але, якщо це можливо, найкраще працюють препарати, спеціально призначені для очищення обприскувачів.

Олена Басанець, SuperAgronom.com