Сьогодні, 10:30 Україна

Умови другої декади жовтня були сприятливими для озимих, хоча пізня сівба додає ризиків перезимівлі

Про це повідомляє Укргідрометцентр. 

Спостерігалися великі коливання середніх добових температур повітря — на початку декади вони були вищими за норму на 5-8°С, в багатьох районах були встановлені нові рекорди середньодобової температури, яка відповідала за нормою другій половині серпня. Надалі показники середньої добової температури були близькими до норми або нижчими від неї.

Опади різної кількості та інтенсивності відмічалися впродовж 1-6 днів по всій території країни. Декадна їх кількість становила в основному від 15 до 55 мм (від 1 до 4 декадних норм). У Запорізькій, Одеській, Вінницькій, Рівненській, Волинській та Закарпатській областях вона була близькою до норми (11-22 мм), в Житомирській, Львівській та Івано-Франківській областях за декаду випало 58-80% норми опадів (11-15 мм). Найменше опадів за декаду відмічалося в Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій областях — 27-33% норми (4-5 мм).

Агрометеорологічні умови другої декади жовтня були в основному сприятливими для укорінення та початкового росту озимих культур. Внаслідок ефективних дощів на переважній частині території країни відбувалося подальше поповнення продуктивної вологи в усіх шарах ґрунту.

Читати по темі: Посівна озимих під урожай 2025 стала черговим стресом для агрономів: фокус на головні проблеми

Лише в окремих районах Харківської та Дніпропетровської областей тривала ґрунтова посуха. Упродовж декади у деяких господарствах центральних, південних та східних областей ще тривала сівба озимини. Місцями внаслідок інтенсивних дощів та перезволоження орного шару.

У зв’язку з пізньою появою сходів практично всі посіви через слабкий розвиток знаходяться в зоні ризику. Їхній стан та зимостійкість залежатиме від погодних умов другої половини осені та зими.

За аналізом даних спостережень за останні 20 років, середня дата припинення вегетації озимих культур в Україні припадає на середину листопада, найбільш пізня — кінець грудня. У зв’язку із суттєвим потеплінням зимового періоду досить часто на півдні країни повільна вегетація може тривати майже всю зиму або ж період перезимівлі обмежується кількома тижнями. Враховуючи прогноз погоди на кінець жовтня - початок листопада, ранні строки припинення вегетації в нинішньому році є малоймовірними.

Олена Басанець, SuperAgronom.com