Сьогодні, 12:00 Україна

Жовтневі опади на Одещині сприяли поповненню запасів вологи у посівному шарі ґрунту, на сході ситуація залишається складною

Про це повідомляє НААН в «Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні».

При тому, що середня температура повітря була на 1,0-4,3°С вище норми, температура ґрунту на глибині 5 см 14,5°С, а опади у вигляді помірного дощу (місцями у вигляді злив) пройшли майже на всій території країни (за вийнятком східного регіону), аномально суха погода та суховії не сприяли накопиченню вологи в ґрунті.

«Майже половина площ під сівбу озимих культур залишалися охопленими ґрунтовою посухою, верхній шар ґрунту був надзвичайно сухий. Не зважаючи на такі умови господарствами центральних, північних та східних областей було розпочато сівбу. Посушливі погодні умови ускладнювали початковий розвиток вже посіяних озимих культур — ріпаку та пшениці, а місцями зерно не проростало тривалий час, — йдеться в повідомленні.

Лише у західних областях умови були задовільними для накопичення вологи у ґрунті та проведення сівби озимих культур. Із підвищенням зволоження ґрунту, на раніше засіяних площах, з’явилися та розвиваються сходи, поява яких тривалий час затримувалася через посуху.

За інформацією наукових установ НААН у Київській області кількість опадів становила 46,6 мм, за норми для першої декади жовтня 19,0 мм, у Львівській — 40,4 мм за норми 15 мм, у Сумській — 32 мм за норми 65 мм, в Одеській — 12,6 мм за норми 15 мм. За даними Украгрометеоцентру станом на 30 вересня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на полях під озимими культурами та на площах, призначених під посів озимини майже на половні площ залишалися незадовільними (менше 10 мм) на недостатніми (11-20 мм продуктивної вологи). На багатьох площах центральних, східних та місцями північних областей орний шар ґрунту був зовсім сухий.

У більшості районів західних, Одеської, окремих районах Вінницької та Миколаївської областей вологозабезпечення орного шару ґрунту (0-20 мм) було достатнім та оптимальним (21-30 мм і більше продуктивної вологи). У багатьох районах західних областей, де пізніше (на початку жовтня) пройшли значні дощі зливового характеру, відмічається перезволоження верхніх шарів ґрунту.

Читайте також: Посівна озимих під урожай 2025 стала черговим стресом для агрономів: фокус на головні проблеми

За інформацією Інституту кліматично орієнтованого господарства НААН опади, що випадали 3, 6 і 7 жовтня в Одеській області у загальній кількості 12,6 мм, що становить 84% від норми, сприяли поповненню запасів вологи у посівному шарі ґрунту. Така кількість опадів та тепла погода позитивно вплинули на проростання насіння та появу сходів озимих культур, а також на початковий етап вегетації ріпаку та пшениці озимих.

Нагадаємо, через тривалу посуху на Кіровоградщині під загрозою посівна озимих. На сході України аграрії масово відмовляються сіяти озимий ріпак.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com