Сьогодні, 09:00 Урожай

Накопичена ґрунтова волога врятувала врожайність 2024, наступного року без неї будуть проблеми — Сергій Авраменко

«Відколи у нас ведуться спостереження, ми не мали такого катастрофічного року для багатьох культур на більшій території України. Спочатку ми мали сильні заморозки і пізні заморозки, які спричинили загибель або пошкодження багатьох посівів, насамперед озимих культур. А також ярих культур, які уже зійшли на момент заморозків. Але до ще більш негативних наслідків призвела тривала атмосферна та ґрунтова посуха», — каже він. 

У більшості регіонів України практично два-три, а то й чотири місяці не було жодної краплі опадів. Якщо і були, то зовсім незначні. І все це спричинило різке зниження врожайності культур. 

«Щоб там не говорила зараз офіційна статистика, але ми знаємо, що у більшості регіонів України (це Південь, Схід, центральна частина і Північ) значний недобір врожайності. Але, незважаючи на такі, погодні, несприятливі фактори, ми все одно хоч якусь, але врожайність отримали. Вона сформувалося за рахунок запасів ґрунтової вологи, які були накопичені ще у попередній рік. Згадайте, 2023 рік, так само як і 2022 рік, були надмірно зволоженими, кількість опадів в багатьох регіонах в рази перевищувала норму. Ґрунт настільки був зволожений, що практично неможливо було зібрати та посіяти», — зазначив Сергій Авраменко. 

За його словами, в поточному році, навіть при дефіциті атмосферних опадів рослини споживали ту вологу, яка була накопичена у попередні роки. 

Читайте також: Посівна озимих під урожай 2025 стала черговим стресом для агрономів: фокус на головні проблеми

«Що ми маємо сьогодні? Повну відсутність ґрунтової вологи навіть на глибині 1,5 м. Навіть у гірші роки ми її фіксували на глибині 50 см. В такий ґрунт ми змушені сіяти пшеницю та інші озимі. Рослина сходи дасть. Але як вона буде розвиватись далі при недостатній кількості опадів? Якщо наступного року вони будуть в межах норми — їх буде недостатньо. Оскільки немає ґрунтових запасів. І тої кількості опадів буде достатньо, щоб хоч якось промочити верхній орний шар ґрунту. Щоб промочити глибокі шари — кількість опадів має бути надмірною. Вони повинні випадати і в осінній період, і в зимовий при відсутності морозу. Якщо ґрунт не наповниться цією водою, то ми матимемо проблеми. Якщо коротко, то 2025 рік може бути більш катастрофічним для галузі рослинництва, ніж 2024», — підсумував науковець.

Нагадаємо, через посуху на сході України аграрії масово відмовляються сіяти озимий ріпак.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com