Сьогодні, 09:00 Посівна

Через посуху на сході України аграрії масово відмовляються сіяти озимий ріпак

Про це розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій у північно-східному та західному регіоні LNZ Group в коментарі для SuperAgronom.com.

«Ріпак озимий однозначно сіють за наявності вологи в ґрунті в оптимальні строки сівби. У випадку відсутності вологи в ґрунті від висіву озимого ріпаку відмовляються. Щодо озимої пшениці, то тут інша ситуація — її можуть сіяти в сухий ґрунт, як називають це агрономи — «комірний» спосіб сівби. Також є господарства, що посіяли 50-60% від запланованих площ під озиму пшеницю і призупинили сівбу в очікуванні опадів», — зазначив фахівець.

Посуха зіграла значну роль в посівній кампанії ріпаку озимого, адже отримання дружніх сходів та подальший розвиток культури залежить від наявності вологи в ґрунті на момент сівби. 

«На сьогодні ті господарства, які сіяли у вологий ґрунт і в оптимальні строки, мають добре розвинені рослини і провели дві, а деякі господарства і три, рістрегуляції ріпаку та обробку інсектицидами. В східних регіонах, цитуючи колегу зі східного регіону щодо стану посівів, «ріпаку вже амба, рослини навіть не побачили світло», — каже Сергій Уваров.

Щодо озимої пшениці, то в попередні роки, залежно від регіону, багато сільгоспвиробників стикнулися з проблемою дефіциту вологи в ґрунті на час посівної. За таких умов посівна кампанія відбувається переважно за такими схемами:

  • Засівається вся запланована площа під пшеницю озиму незалежно від рівня вологозабезпеченості ґрунту;
  • Засівають 50-60% запланованих площ, решту — планується засіяти після випадання дощу;
  • Зменшують заплановані площі посівів пшениці озимої.

Наразі на добре розвинених посівах, залежно від попередника, було застосовано гербіциди (падалиця соняшнику чи ріпаку) та інсектициди проти озимої совки. Ураження хворобами не спостерігається.

Посівна озимих під урожай 2025 стала черговим стресом для агрономів: фокус на головні проблеми
Читати

В осінній період ріпак озимий забезпечений елементами живлення, які внесені при сівбі, тому підживлення проводиться весною в період початку відновлення вегетації. З пшеницею озимою — інша ситуація. За умови достатнього вологозабезпечення і відповідно отримання дружніх сходів зазвичай підживлення не проводиться. У випадку наявності слаборозвинених посівів для сприяння оптимального розвитку рослин перед входом у зиму проводять підживлення. Проте там, де відсутня волога у ґрунті, фахівець не радить вносити добрива, оскільки вони лежатимуть «мертвим капіталом».

Загалом, питання про підживлення озимих культур є індивідуальним і постає після отримання сходів та за результатами візуальної діагностики.

Нагадаємо, схожість озимого ріпаку посіяного по no-till краща за традиційний, доводять експерти.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com