Сьогодні, 16:43 Технології

Упровадження зрошення в органічному виробництві дало змогу господарствам на Полтавщині підвищити урожайність культур на 20%

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

ОВК створена у квітні 2023 року за ініціативи ТОВ «Лан-Агро», яке ще з 2019 року розпочало активно цікавитися зрошенням в регіоні. 

«Фактично з 2019 року ми самостійно розпочали відродження гідротехнічної меліорації в регіоні. Зробили значні капіталовкладення для відновлення зрошувальної системи, внутрішньогосподарських систем, закупили необхідне обладнання. Проте, поки зрошувальна система знаходилась у комунальній власності, про ефективне її використання не могло бути й мови. А завдяки реформі гідротехнічної меліорації земель, у нашої організації водокористувачів з’явилася можливість отримати у власність об’єкти меліоративної інфраструктури, почати їх модернізувати та залучати інвестиції», — розповідає Олег Ворона, керівник ОВК «Квітучі Лани».

Він додає, що їхня організація водокористувачів стала першою на Полтавщині, яка отримала субгрант від Програми USAID АГРО щодо відновлення меліоративних мереж та забезпечення відповідним обладнанням.

Читати також: Відновлення зрошення після підриву дамби Каховської ГЕС: досвід господарства «Агро-Діло»

Нині ОВК «Квітучі Лани» вже перебуває на етапі активного відновлення гідротехнічної меліорації в регіоні: модернізує насосну станцію, отримує необхідне обладнання від Програми USAID АГРО. У червні Держрибагентством спільно з Омельницькою сільською радою здійснено передачу у власність ОВК «Квітучі Лани» об’єктів інженерної інфраструктури меліоративної мережі зрошувальної системи.

Зараз ОВК «Квітучі Лани» поливає 232 га сільськогосподарських угідь, що обробляються за органічною агротехнологією. Завдяки співпраці з Програмою USAID АГРО у межах реалізації субгрантового проекту потенціал збільшення території зрошення має сягнути до 500 га. Крім того планується збільшення валових зборів основних сільськогосподарських культур у межах 15-20%, а також зменшена собівартість продукції через зменшення витрат та втрат води та електроенергії при подачі води. У рамках субгрантового проекту до організації водокористувачів вже почали надходити перші партії обладнання: труби, шафа керування, трансформаторна підстанція, лічильники тощо.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com