Сьогодні, 10:38 ЗЗР

Експерт назвав причини зниження цьогорічного врожаю соняшнику на заході України

Про це в коментарі SuperAgronom.com розповів Юрій Якубчук, менеджер бренду DEFENDA у Львівській області.

Експерт зазначив, що за даними господарств, урожайність олійної в середньому становить 2 т/га, максимальна — 3 т/га.

«Загалом на врожайність соняшнику впливає багато факторів. Це і погодно-кліматичні умови, а вони цього року були дуже несприятливі. Передусім йдеться про відсутність вологи та посуху. Але не останню роль відіграє і вибір гібридів. Від того, наскільки гібрид підходить для зони вирощування, ґрунтові умови господарства тощо. Не менш важливий і обробіток ґрунту, система живлення, і звісно — правильна система захисту. Для соняшнику передусім це гербіцидний і фунгіцидний захист», — наголосив Юрій Якубчук.

За його словами, цьогоріч на соняшнику проявлялися фомоз, альтернаріоз, пероноспороз. І тут для запобігання їх поширенню варто було передусім подумати про профілактичний захист. Фахівець радить у фазі 4 листків з цією метою обробляти посіви препаратами Абсолют (карбендазим, 500 г/л) у нормі 0,5 л/га + Парацельс  (флутріафол, 250 г/л) у нормі 0,5 л/га.

Особливо важливо, наголосив Юрій Якубчук, захистити соняшник у фазу зірочки.

«Для цього найкраще підійдуть Старк  (азоксистробін, 250 г/л) у нормі 0,5 л/га + Спліт (дифеноконазол, 250 г/л) у нормі 0,5 л/га. Або препарат Спліт Дуо, який містить обидві діючі речовини — азоксистробін (125 г/л) та дифеноконазол (125 г/л)», — додав експерт.

Він підкреслив, що боротьба зі згаданими хворобами дуже важлива, адже втрати врожаю соняшнику від їх поширення можуть сягнути 20-30% і більше.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: На Львівщині молотять ультраранні сорти сої з урожайністю, що не перевищує 3 т/га