17 вересня 2024, 09:00, ЗЗР

Від пошкодження рослин озимою совкою є ризик недобрати 50% урожаю

Про це розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій у північно-східному регіоні LNZ Group в коментарі для SuperAgronom.com.

Фахівець зазначає, що ЕПШ для озимих культур становить 2-3 гусениці на м2, але враховуючи ступінь шкодочинності та швидкість розвитку цього шкідника, при виявленні в посівах ушкоджених рослин ріпаку обробки потрібно проводити одразу.

Крім того, оскільки для розвитку озимої совки необхідна суха і спекотна погода, а в Україні останні 2-3 роки впродовж вегетації сільськогосподарських рослин установлюються нові температурні рекорди, то ми й маємо сприятливі умови для розвитку шкідника. 

Озима совка поширюється в посівах озимого ріпаку: фахівець розповів деталі
Читати

До того ж, і зменшення кількості агротехнологічних операцій призводить до збільшення популяції озимої совки. Тут питання навіть не в заходах, які пропустив агроном, а в можливостях виконати їх в необхідних обсягах, починаючи від обробітку ґрунту і закінчуючи внесенням засобів захисту рослин. 

Ефективним заходом контролю озимої совки є внесення гербіцидів, адже вони на початкових етапах свого розвитку живляться листками бур’янів, а вже потім переходять на культурні рослини. Наступним етапом контролю шкідника є своєчасне внесення інсектицидів по сходах озимого ріпаку за підсумками візуального огляду посівів.

«В лінійці засобів захисту від бренду Defenda для боротьби з озимою совкою в посівах озимого ріпаку є високоефективний препарат Твікс (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л), який діє на шкідника контактно, фумігантно і системно через рослину. Також, можна використати ефективний проти широкого спектру шкідників препарат Престо (клотіанідин, 200 г/л + лямбда-цигалотрин, 50 г/л), що працює контактно, кишково і системно, — радить Сергій Уваров.

В цілому, поєднання осінньої глибокої оранки та знищення бур’янів є системою заходів для зменшення популяції озимої совки (і не тільки) в посівах сільськогосподарських культур. Далі — безпосереднє внесення інсектицидів для профілактики та контролю шкідників.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com