9 вересня 2024, 09:00, Урожай

На Львівщині молотять ультраранні сорти сої з урожайністю, що не перевищує 3 т/га

Про це у коментарі SuperAgronom.com розповів Юрій Якубчук, менеджер бренду DEFENDA у Львівській області.

«Цифри різні, але максимальний показник врожайності сої на Львівщині цьогоріч — 3 т/га. Минулого року, коли склалися більш спрятливі погодно-кліматичні умови і було достатньо вологи, мінімальна врожайність культури стартувала від 2,5 т/га, — каже фахівець.

Попри це, фахівець не береться робити передчасних висновків, адже на черзі середньостиглі і пізні сорти. Втім, велику роль у втраті врожайності зіграли погодні умови і система захисту. Юрій Якубчук додав, що цього сезону аграрії найчастіше зверталися з питаннями щодо захисту бобової від павутинного кліща, а також поширення в посівах фузаріозу і септоріозу.

«Павутинний кліщ швидко заселяв посіви через підвищену температуру повітря і ґрунтову посуху. Найбільшу шкоду він завдавав посівам на піщаних ґрунтах. Ми рекомендували аграріям використовувати Міральд, плюс я додавав ще і Бомбардир Дуо, — пояснив фахівець.

Прояв фузаріозу відмічали під час появи сходів. По вегетації найбільше шкодили септоріоз і іржа, частково альтернаріоз. Для захисту сої від цих хвороб на Львівщині фахівці рекомендували застосовувати Дот, Сальто і Старк.

Читайте також: Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти?

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com