19 серпня 2024, 15:30, ЗЗР

Коли проводити десикацію соняшника та як обирати десиканти розповіли фахівці

Як та коли краще проводити десикацію соняшника та як обирати десиканти розповіли фахівці Агродепартаменту компанії LNZ Group.

Використання десикантів допомагає рівномірно дозрівати рослинам, зупиняє розвиток хвороб та знищує бур’яни, що значно полегшує збирання і знижує втрати на 30-50%.

Десикація посівів сільгоспкультур — у дайджесті матеріалів
Читати

Оптимальний час для проведення десикації — це час, коли вологість насіння складає 20-25% і рослини перебувають у стадії фізіологічної стиглості. Після досягнення лимонної стиглості десикація стає необхідною при вологості насіння близько 30%. Для внесення десикантів слід обирати середньодобову температуру +13-14°С, коли їхня дія є найефективнішою.

Вибір десиканту залежить від мети обробки. Якщо необхідно підсушити культуру до залікової вологості, рекомендується використовувати десикант Диквалан  Макс (дикват дибромід, 374 г/л) від бренду DEFENDA. У випадку, коли перед збиранням на полі є бур’яни і вологість рослин перевищує 30%, краще зупинити вибір на препаратах на основі гліфосату, таких як Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л (360 г/л у кислотному еквіваленті)) або Напалм Супер (калійна сіль гліфосату 663 г/л (540 г/л у кислотному еквіваленті)). Дикват є найбільш швидкодіючим десикантом і забезпечує ефект протягом 4-7 днів, тоді як гліфосати потребують 12-14 днів для досягнення максимального результату.

Для обприскування рекомендується використовувати чисту, не жорстку воду, оскільки домішки можуть знизити ефективність препаратів. Важливо використовувати робочий розчин відразу після приготування, або не пізніше ніж через 24 години.

Таким чином, правильний підхід до збирання врожаю та проведення десикації дозволить мінімізувати втрати і забезпечити високу якість соняшникового насіння, що є запорукою успішного агровиробництва.