13 серпня 2024, 13:26, ЗЗР

Аграріям порадили ефективну схему гербіцидного захисту для імі-стійкого ріпаку

Про це розповів Олександр Мигловець, директора департаменту агротехнологій Ukravit, у матеріалі: Готуєтесь невдовзі сіяти ріпак? Разом із Ukravit розбираємо нюанси вирощування, захисту та живлення на Latifundist.com.

«Класичні та основні попередники для ріпака — зернові колосові культури. Це означає, що в осінній період на полях, де висівається ріпак, майже завжди є їх падалиця. І для її знищення стовідсотково необхідно застосовувати страхові гербіциди», — каже він.

Для післясходового обприскування Олександр Мигловець рекомендує використовувати Квін Стар Макс (хізалофоп-П-етил, 125 г/л), Кельт (флуазифоп-п-бутил, 150 г/л) і Селеніт Макс (клетодим, 240 г/л).

«Всі ці препарати мають майже однаковий спектр дії. Хоча є й певні відмінності: наприклад, препарати на основі клетодиму більш «м'які» до культури і працюють швидше, а Квін Стар Макс і Кельт не рекомендовано застосовувати, якщо температура нижча 10 °C. Але кожен із них забезпечує надійний контроль як падалиці культурних злаків, так і однорічних та багаторічних видів бур’янів», — пояснив фахівець.

Для ефективного контролю основних дводольних видів бур’янів, у т. ч. осотів та падалиці соняшника, він рекомендує використати післясходовий гербіцид Нарапс (клопіралід, 267 г/л + піклорам, 67 г/л). Для розширення спектра контрольованих видів бур’янів, зокрема капустяних, рекомендовано до Нарапс додати баковий партнер на основі етаметсульфурон-метилу. В такому випадку обов’язковою умовою ефективної дії є фаза росту на час обробки: бур’яни мають бути у фазі сім’ядолей — до 4 листочків.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com