9 серпня 2024, 15:00, Технології

Як заготовити якісний силос з озимого тритикале — чотири поради американських фахівців

На своїй сторінці у facebook опублікував поради американської дорадчої служби.

  • Сійте якісне насіння.

Навіть збільшення норми висіву не виправить проблем з низькоякісним, забрудненим та некаліброваним посівматом. Також значну різницю у врожайності та кормовій цінності помічено в різних сортів тритікале. Варто надати перевагу сучасній генетиці сортів схильних до активного кущення та великої вегетативної маси. Рекомендована норма висіву якісного насіння тритікале — 110 кг/га.

  • Сійте рано. Рекомендована дата посву — за 10-14 днів до старту посівної озимої пшениці.

Це забезпечує максимальне осіннє кущення та високий потенціал врожайності. Ранні дати посіву особливо важливі в північних регіонах де мало теплих осінніх днів. Польові випробування на півночі штату Нью-Йорк показали, що посіви тритікале 10 вересня дали на 32% вищу врожайність в порівнянні з посівами 5 жовтня. Навіть збільшення норми висіву на пізніх посівах не виправляють цю ситуацію. Окрім того, ранні посіви ефективніше засвоюють азот з осені (як внесений, так і залишковий в ґрунті). Це попереджує промивання азоту в глибші шари. Ранні посіви більш стійкі до снігової плісняви. За потреби, оберіть сорти попередника з коротшим періодом вегетації, аби вкласти посів тритикале в ранні строки.

  • Внесіть азотні добрива.

Оптимально це зробити органічними добривами. В випадку застосування мінеральних, з осені вам знадобиться 55-70 кг ДР азоту. У випадку пізніх посівів норму добрив доведеться збільшити. На багатьох видах ґрунтів помічено позитивний вплив від внесення сірки до 7 ДР кг/га. Весняне підживлення азотом варто проводити максимально рано та швидкодоступними формами. Пам’ятайте, що нам потрібно стимулювати весняне кущення та наростання вегетативної маси, а не формування колоса. Весняне азотне живлення збільшує вихід сухої речовини з гектару та збільшує вміст протеїну в кормі. За якісного підживлення вміст протеїну може доходити до 20%. Тритикале менш схильне до вилягання, ніж озиме жито.

  • Посійте на глибину 2-2,5 см (на легких ґрунтах до 3 см).

Невелика, але точно дотримана глибина буде запорукою швидких дружніх сходів та інтенсивного осіннього розвитку тритікале. Кожен додатковий сантиметр глибини посіву зменшуватиме осіннє кущення на одне стебло. Щодо міжряддя діє правило – чим менше, тим краще. Це зменшує конкуренцію між рослинами в рядку та забезпечує рівномірний розподіл площі живлення. В оптимумі, тритікале має зайти в зиму повністю закривши міжряддя. Всі сонячні промені мать потрапляти на листя, а не на ґрунт. Якщо на момент припинення осінньої вегетації тритікале на полі є відкриті ділянки ґрунту, значить ви щось зробили неправильно.

Високий врожай тритикале на силос закладається інтенсивним осіннім кущенням. І саме це має бути метою осінніх робіт. Якісний посівмат забезпечує високу польову схожість, невелика глибина посіву — швидку появу сходів, ранні строки посіву дають достатньо тепла для кущення, а стартовий азот його підсилює.

Максимальну врожайність тритикале дає в фазі молочно-воскової стиглості 21-42 т/га в прив’яленій масі (35% сухої речовини). Але такий корм буде мати низький вміст протеїну та невисоку перетравність клітковини. Тому в раціонах молочного стада в США практично не використовується. В фазі прапорцевого листа врожайність нижче на третину і становить 14-28 т/га (в залежності від інтенсивності вирощування та погодними умовами). Але при цьому вміст протеїну може становити до 20%. І це не саме головне в тритікале. Найбільша його цінність в високій перетравності клітковини, що є основою підвищення жирності молока. НДК з тритікале за 30 годин в рубці може мати перетравність до 70%. Для порівняння, аналогічний показник в люцерни — 46-50%.

Читайте також: Тритикале як альтернатива пшениці: технологія вирощування на зерно і зелений корм

Служба новин