22 червня 2024, 09:00, ЗЗР

Озима совка на Полтавщині значно пошкоджує посіви соняшника: спостереження експерта

Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів Олександр Корецький, кандидат с.-г. наук, директор компанії «Поле Знань», яка є науковим підрозділом компанії Євросем.

«В цьому році, як ми знаємо, весна почалася набагато раніше, вона була теплою, спекотною, а також в деяких регіонах сухою. І такі умови сприяли тому, що пробудження личинки і вихід метелика озимої совки, а також діяльність личинки совки, проявилися набагато раніше, і цього року масовість шкідника значно пов'язана із зміною клімату, зміною погодних умов», — зауважив фахівець.

Олександр Корецький радить не нехтувати проблемою, адже втрати врожаю від пошкоджень посівів совкою може становити від «незначних» 3% до 38% і вище.

«Важливо вчасно звернути увагу на цю проблему, тому що її не одразу помітно. Ми можемо спостерігати, що начебто посів розвивається добре, але в ньому з'являються ділянки, не локальні ділянки, а ділянки дифузного характеру, де рослини просто зникають. І зникають вони по причині того, що озима совка починає підгизати молодий пагін, стеблову частину рослини. І це не тільки соняшнику, але й інших культур, це може бути і кукурудза, і колосові культури. Тому потрібно звертати увагу більш детально на характер шкодочинності. Совка, коли пошкоджує зокрема соняшник, підгризає саме стебло в прикореневій зоні або навіть трішки нижче рівня грунту, і разом з цим рослина гине», — пояснює він.

Сім′ядольні листочки або перша пара справжніх листків у соняшника також зазнають пошкоджень, совка їх «затягує» до себе в грунт, при цьому складається перше враження, що хтось тягнув залишки рослинних решток в грунт, але вони застрягли і далі не пролізли. Так совка проявляє свою шкодочинність по відношенню до соняшника.

Щоб уникнути втрат та пошкодження рослин в посівах, Олександр рекомендує застосовувати інсектицидні протруйники насіння з д.р. імідаклоприд, тіаметоксам, тефлутрин.

«Але якщо навіть насіння оброблене інсектицидним протруйником, він захищає посіви приблизно до появи сходів. А вже коли з'являються сходи соняшника і перша пара справжніх листків, при виявленні у посівах шкідника потрібно переходити до другої стадії захисту, тобто вносити інсектицид, бажано контактно-системної дії. За нашими спостереженнями, добре працюють препарати з д.р. клотіанідин, лямбда-цигалотрин і хлорпірифос, а також інші піретроїдні препарати», — розповідає Олександр Корецький.

Окремо він наголошує, що успіх захисних обробок залежить від віку озимої совки. Інсектициди будуть мати ефект проти шкідників 1-2-3 віків, проте совок 4-5 віку вони практично не матимуть впливу. Тож проблему появи совки в посівах соняшнику важливо виявити вчасно, а для цього потрібен регулярний моніторинг посівів.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com