2 червня 2024, 09:00, ЗЗР

Гербіциди на кукурудзі: коли не слід вносити, щоб уникнути фітотоксичності

Про це пише farmer.pl.

Для прикладу розглянуті популярні діючі речовини для боротьби з бур'янами як нікосульфурон, тербутилазин, 2,4-Д, дикамба, римсульфурон і мезотріон.

Застосування нікосульфурону може викликати фітотоксичність, але вона тимчасова і загалом не впливає на врожайність, якщо умови під час обробки і після близькі до оптимальних. Може спостерігатися пригнічення росту кукурудзи та поява хлорозу на листках. Буває, що листя стають звуженими. Погіршує ситуацію обробка нікосульфуроном під час посушливого періоду. За таких умов рослини насилу «перетравлюють» речовину. 

Читайте також: Заборонені діючі речовини пестицидів в Україні та ЄС

Застосування тербутилазину при дефіциті вологи теж може позначитися хлорозом на рослинах кукурудзи, або навіть тимчасовою зупинкою росту. Особливо яскраво явище фітотоксичності від речовини проявляється при нестачі вологи після обробки.

Фітотоксичність гербіцидів із властивостями регулятора росту, як 2,4-Д і дикамба, проявляється як втрата рослинами тургору і навіть їх згортання в трубку.

Фітотоксична дія римсульфурону проявляється як почервоніння країв листя кукурудзи. 

Мезотріон кукурудза поглинає повільніше, ніж бур’яни, тому у випадку високих доз речовини можна спостерігати фітотоксичну дію відносно пізно, навіть коли бур’яни вже знищені. При цьому, мезотріон відносно добре розщеплюється кукурудзою.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com