29 травня 2024, 10:38, ЗЗР

Кісточкові та зерняткові культури щосезону потерпають від шкодочинних хвороб — фахівець порекомендував рішення

Щоб захистити майбутній урожай від втрат, викликаних комплексом хвороб, фахівці Ukravit радять дотримуватись технологій вирощування, проводити регулярний моніторинг насаджень і своєчасно застосовувати відповідні фунгіциди.

«Щосезону зерняткові культури дуже потерпають від парші та борошнистої роси, кісточковівід моніліозу, клястероспоріозу, кокомікозу та інших хвороб. Так, за сильного ураження паршею втрати врожайності можуть становити до 70%, моніліозом — від 5% до 80%, залежно від культури, клястероспоріозом — до 60-70%. Позначаються ці та інші хвороби й на якісних показниках та товарному вигляді плодів. Тож сьогодні, коли наші агрономи-консультанти по всій Україні відзначають ураження плодових зазначеними хворобами, нехай і незначною мірою, варто подбати про їх фунгіцидний захист», — відзначає керівник садівничого напрямку компанії В’ячеслав Поліщук.

Для контролю комплексу хвороб плодових В’ячеслав рекомендує обрати контактне рішення Делавіт (дитіанон, 350 г/л). Фунгіцид впливає на ферменти з тіоловою групою, що беруть участь у клітинному диханні грибів. Механізм його дії полягає в інгібуванні розвитку спор збудників хвороб на поверхні листків і плодів.

Дивитись: Розвиток яблуні. Система захисту та підживлення UKRAVIT

Делавіт надійно та тривало контролює комплекс хвороб плодових і винограду — навіть за високого ступеня їх розвитку. На яблуні він відмінно справляється з паршею листя та плодів, плодовими гнилями, опосередковано — плямистостями листя. На винограді його застосовують проти мільдью. Крім того, обробки цим фунгіцидом вирішують проблеми з поширеними хворобами сливи, персика, картоплі.

Значною перевагою є можливість застосування практично в будь-якій фазі, а також подовжений період захисної дії — на 2-5 діб більше порівняно з іншими контактними фунгіцидами за рахунок повторного перерозподілу діючої речовини. При цьому препарат є стійким до змивання опадами, що дуже актуально для мінливих умов весни, і не утворює «сітки» на плодах. Тож його застосування забезпечує не лише здоровий, а й естетично привабливий врожай.

Служба новин