21 травня 2024, 09:02, Технології

Як вносити дефекат для розкислення ґрунтів порадили фахівці

Але для правильного внесення дефекату з цією метою потрібно враховувати певні фактори. Про це йдеться у матеріалі «Дефекат — засіб, щоб вгамувати кислотність ґрунту та дефіцит кальцію» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що дефекат має сіре забарвлення, розсипчасту структуру, містить 20-30% мінерального мулу. Його можна використовувати на різних типах ґрунтів.

За даними, які наводить ТОВ «Радехівський цукор», щоб розрахувати необхідну норму дефекату, потрібно помножити рекомендовану кількість CaO на 3,33.

Хімічна меліорація грунтів: меліоранти та їх застосування

Читати

Розчинність дефекату у воді нижча, ніж у гіпсу, але вища, ніж у крейди.

Для внесення дефекату зазвичай використовують розкидачі для органічних добрив. Але дефекат за своєю структурою неоднорідний, тому перед внесенням у ґрунт дефекат слід просушити і просіяти крізь сито 2-5 см. В іншому разі є ризик нерівномірного розподілу меліоранту. З такою проблемою випадково зіткнулися в компанії «Агро-Регіон». Під час моніторингу посівів фахівці помітили відставання рослин соняшника в рості і розвитку. При чому явище було не суцільного характеру, а смугове — через кожні 8 м посіву. 

«Перша думка — затримка росту через те, що не внесли грамініцид. Ми підняли дрон і побачили, що недорозвинені рослини траплялися через кожні 8 м. Згідно з моніторингом полів ми проаналізували всі проходи технікою і визначили, який з агрегатів має таку колію. Ним виявився 12-метровий розкидач, яким ми вносили дефекат. Додаткові аналізи показали, що на тих ділянках, де соняшник ріс погано, pH ґрунту був в районі 4,5-4,6, тоді як на ділянках, де культура розвивалася нормально, — кислотність грунту була 5,7-6,8. Вміст органічної речовини був однаковий в обох випадках, вміст фосфору і калію достатній, а ось кальцію в буфері, де вносили дефекат, було в кілька разів більше. Дефекат пилуватий і проблема в тому, що коли ми розкидаємо на 12 м, за розкидачем летить дрібна фракція, яка найбільш реактивна і швидко вступає в реакцію. А далі летить крупніша», — поділився досвідом головний агроном господарства Юрій Лисак.

При внесенні дефекату слід зважати на такі фактори:

  • Рішення щодо внесення дефекату слід приймати після аналізу кислотності ґрунту.
  • Вносити дефекат слід раз на 4-5 років, залежно від кислотності ґрунту.
  • Вносити дефекат слід восени на глибину до 20 см.
  • Не слід вносити дефекат із гноєм через ризик непродуктивної втрати азоту.
  • Уникати вітряної погоди.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Спільна біда стоматологів та агрономів — нестача кальцію