8 травня 2024, 15:00, Україна

На Львівщині вже два фермери-військовослужбовці скористалися пільговими кредитами на розвиток господарства

Андрій Шуховський раніше брав участь в АТО, а на початку повномасштабного вторгнення знову став до лав Сил оборони як голова фермерського господарства. Служив на східному напрямку. 

У 2015 році він отримав земельну ділянку і, разом із дружиною, вирішив займатися сільським господарством. Вирощують сою, пшеницю та гречку.

«Попит був у нас на сою. І ціна на неї трималася. Це така культура, яка не потребує стільки затрат як пшениця. Пшениця потребує і захисту, і мінерального добрива. Із пшеницею була трошки проблема», — каже власник фермерського господарства.

Взявши участь в обласній програмі пільгових кредитів під 3% річних для ветеранів, фермер отримав 700 тис. грн кредиту. За ці кошти він придбав трактор.

Зі слів директорки обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяни Гетьман, такі пільгові кредити вже отримали два ветерани Львівщини. На цей напрям в області виділили 5 млн грн з обласного бюджету. 

Умовою для отримання такого пільгового кредиту є наявний у засновника господарства статус учасника бойових дій. Господарство має бути офіційно зареєстрованим, сплачувати податки і надати бізнес-план щодо розвитку на найближчі 5 років, пояснила посадовиця.

Нагадаємо, аграрії, які працюють у прикордонній смузі Сумщини, опинилися у вкрай важкій економічній ситуації. Їм забороняють засіювати поля у 5-кілометровій зоні, при цьому не звільняючи від податків, але й не надаючи кредитів.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com