16 квітня 2024, 10:28, ЗЗР

Аграріям розповіли, як впливає якість води на ефективність гербіцидів для захисту цукрових буряків

Про це йдеться у матеріалі: «Повернення цукрових буряків: згадуємо про правильний захист, найгірші хвороби та етапи формування врожаю» на SuperAgronom.com.

Часто господарства використовують воду з свердловин, які, залежно від глибини та регіону, містять різну кількість солей. Великої шкоди в роботі з пестицидами завдають солі кальцію та магнію, адже вони швидко зв'язуються з багатьма молекулами препаратів і мінімізують їхню дію. Так, 200 л води з великою кількістю кальцію, тобто з високою жорсткістю, може знешкодити більше 1,5 л гліфосату. Наприклад, при потраплянні фенмедифаму чи десмедифаму — д.р. препаратів «бетанальної» групи у воду, якщо вона лужна, відбувається швидкий лужний гідроліз і діючі речовини надалі працюватимуть неефективно.

Читати по темі: Поради щодо боротьби із бур’янами в посівах цукрового буряка без десмедифаму

Є низка продуктів, які необхідно застосовувати разом із pH-контролем, наприклад, з такими д.р. як метрибузин, метамітрон, прометринбеномілкарбендазим. Варто пам'ятати, що і стробілурини люблять кисле середовище. Але заборонено працювати цим препаратом разом із сульфонілсечовинами, адже по своїй природі вони люблять лужну реакцію, а препарат, навпаки, переводить лужне середовище в кисле.

Для рівномірності внесення і дози гербіцидів необхідно узгоджувати швидкість руху агрегату з кількістю робочого розчину, який виливається. Для цього слід перевіряти витрату робочої рідини кожним розпилювачем і хронометрувати час руху агрегату полем.

Нагадаємо, названо поширені ознаки дефіциту макроелементів і мікроелементів у цукрового буряка.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com