25 березня 2024, 09:00, ЗЗР

Повсюди в Україні відбувається переміщення ґрунтових шкідників у верхні шари ґрунту

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Подекуди на окремих площах в господарствах Київської області ураження озимих зернових плямистостями сягає 20% рослин. У Кіровоградській області на 4% фізіологічно ослаблених рослинах розвивається снігова пліснява, особливо у місцях пониженого рельєфу.

В цілому фахівці відмічають сприятливі погодні умови для розвитку вторинної кореневої системи, особливо тих площ, де проведено підживлення мінеральними азотними добривами. Тому, загальний стан посівів озимих культур характеризується як добрий та задовільний після початку відновлення весняної вегетації.

Втім, у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Полтавській, Миколаївській областях в озимині, розміщеній після стерньових попередників, продовжується живлення личинок хлібної жужелиці за чисельності 0,2-1, макс. в осередках Дніпропетровської та Запорізької — до 3 екз. на кв.м. Віковий склад виявлених личинок становить: ІІ вік — 37%, ІІІ — 63%. Шкідником пошкоджено 2-6, макс. до 12% рослин (у Запорізькій області). Також спостерігається літ злакових мух (чорна пшенична, гессенська), крайові смуги озимини заселяють хлібні блішки, відроджуються личинки злакових попелиць. 

У Дніпропетровській, Кіровоградській та Сумській областях відбувається живлення гусениць озимої совки старших віків, які за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили 1% рослин, в інших областях продовжується переміщення шкідника у верхні шари ґрунту.

У Сумській області активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників (дротяники, несправжні дротяники, личинки травневих хрущів) у верхні шари ґрунту. Чисельність становить 0,5-1 екз. на кв.м.

У Степу на 12-35% обстежених площ озимих культур, переважно з країв полів, відмічається заселеність піщаним мідляком за чисельності 0,5-1 екз. на кв.м. Фітофагом пошкоджено до 1% рослин.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com