15 березня 2024, 10:37, Посівна

З похолоданням на Львівщині в озимої пшениці сповільнились ростові процеси

Про це повідомляє Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН на своїй сторінці в мережі Facebook.

Науковці зазначають, що максимальна температура повітря дорівнювала 13,5 °С (10.03), мінімальна — -3,1 °С (9.03), строкова температура на глибині ґрунту 5 і 10 см — 5,5 °С (12.03). Опади у вигляді дощу й мокрого снігу випали в кількості 6,2 мм. Ґрунт (сірий лісовий поверхнево оглеєний) залишається сильно зволоженим, 8‒9.03 відзначили його промерзання на глибину 1-3 см. У І декаді березня середньодобова температура повітря дорівнювала 5,0 °С, опадів випало 11,7 мм (78 % від норми).

«Зниження температур нижче від біологічного мінімуму сповільнило ростові процеси. Зокрема, рослини пшениці озимої сорту Естафета миронівська за сівби 2.10 й надалі залишаються в фазі 22-25 ВВСН, або в ІІІ етапі органогенезу, довжина конуса росту становить 1,1-1,2 мм», — зазначають співробітники Інституту.

Читати такозж: Гербіцидний захист пшениці озимої: досвід попередніх років, нюанси та фактори вибору схем

При обстеженні посівів озимих зернових культур на листках нижнього, а подекуди й середнього ярусу виявлено розвиток септоріозу, ринхоспоріозу. Хворобами уражено 2,5-5,0% рослин. Тож науковці нагадують, що надзвичайно актуальним залишається повсякденний моніторинг за фітосанітарним станом для недопущення запізнення з обробкою фунгіцидами.

Також вони наголошують, що потрібно постійно проводити обстеження посівів озимих зернових на наявність мишоподібних гризунів навесні. На обстежених полях їх кількість була менша від ЕПШ і становила 1-2 колонії на 1 га. За ЕПШ 3-5 колоній на 1 га мишоподібних гризунів слід продовжити боротьбу з ними.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com