26 лютого 2024, 15:00, ЗЗР

На фізіологічно ослаблених посівах озимих зернових та ріпаку присутній слабкий розвиток​ хвороб

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Мова йде про борошнисту росу, альтернаріоз, переноспороз, септоріоз, фомоз та кореневі гнилі, збудники яких збереглися на 1-5% рослин. Оздоровлення рослин досягається підживленням їх мінеральними добривами та боронуванням впоперек рядків, кажуть фахівці.

В Одеській області триває слабке живлення личинок хлібного туруна, якими заселено 2% площі. Середня чисельність личинок 0,5-1 екз. на кв.м. Віковий стан личинок: ІІ віку — 20%, ІІІ-80%. Ними пошкоджено до 1% рослин.

У Рівненській області аналізом рослин озимої пшениці з відібраних монолітів виявлено наявність збудників септоріозу, кореневих гнилей, борошнистої роси, що служитиме інфекцією протягом вегетаційного періоду.

Разом з тим, у полях зменшилася чисельність мишоподібних гризунів через несприятливі для їх розвитку кліматичні умови (опади, перезволоження ґрунту, коливання добових температур). У посівах озимих зернових та ріпаку обліковували 1-2, осередково на окремих полях у крайових смугах Дніпропетровської, Миколаївської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей 3-4 колоній на гектар з 2-6 жилими норами. На 50-84% обстежених площ багаторічних трав, садах, неорних землях, полях після просапних культур мали місце 2-4, в осередках Волинської, Дніпропетровської, Тернопільської, Хмельницької областей 5-6 жилих колоній на гектар.

Нагадаємо, в ІМВ НАНУ розробили біопрепарати на основі живих мікроорганізмів бацил і псевдомонад та продуктів їх метаболізму для захисту саду від широкого спектру фітопатогенів – шкідників, комах, грибів і бактерій.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com