12 лютого 2024, 10:30, Добрива

Про способи внесення калійних добрив та їх ефективність і доцільність розповів фахівець

Зокрема, це стосується і живлення рослин, в тому числі внесення калійних добрив.

Будь-які системи внесення добрив, каже фахівець, можна розподілити на 2 різні філософії:

1. Ми живимо грунт. Якщо ми живимо грунт, ми вносимо більші норми, рівномірно їх розподіляємо по всьому грунтовому профілю, забезпечуємо максимальний баланс мікро- та макроелементів в грунті.

 2. Ми живимо рослину. Якщо ми живимо рослину, а не грунт, ми вносимо добрива з мінімальним контактом з грунтом. Ми вносимо стрічково і локально, аби мінімум біоти спожили ці добрива, аби ці добрива були доступні максимально для самої рослини.

«Саме друга філософія показує найбільшу ефективність в короткій і середній перспективі і, відповідно, вона все активніше застосовується на різній техніці, і все більше інженерних рішень для цього ми маємо на ринку», — зауважує Володимир Мірненко.

Він наводить дані кількох наукових досліджень стосовно способів внесення калійних добрив та їхньої ефективності:

1. Внесення один раз на сівозміну чи внесення менших норм кожного року. Університет штату Айова вів дослідження протягом 10 років, у якому розподілили поле на окремі ділянки. На одній із них 1 раз внесли 675 кг д.р. оксиду калію, а на інших ділянках кожного року вносили від 54 до 81 кг д.р.. В результаті за 10 років на обох ділянках  внесли в сумі 675 кг д.р.  також були ділянки, де калійні добрива не вносилися зовсім. Оцінювалася прибавка врожайності на ділянках порівняно із контролем і сумарна прибавка за 10 років. Після чого розраховували, скільки кілограмів сумарної прибавки отримали на 1 кг внесених калійних добрив. У випадку одноразового внесення великої норми отримали на кожен 1 кг калію 10 кг зерна прибавки. Коли вносили щороку менші норми, отримали 10,6 кг. Фактично різниця невелика, економічна ефективність однакова.

«В тому випадку, коли ви маєте оптимальний рН, коли ви маєте гарний рік із дешевими цінами на калійні добрива, внести велику норму один раз на сівозміну буде так само ефективно, як маленькими нормами вносити кожного року. Це такий собі депозит, який ви заклали в грунт», — зазначає експерт.

2. Ефективність внесення суцільного та стрічкового в залежності від того, наскільки багато калію було в грунті і яку норму добрив вносили. У тому випадку, коли вносили 34 кг калійних добрив, ефективність стрічкового внесення була вища, ніж ефективність внесення суцільного, незалежно від того, 50 чи 150 мкг калію в лабораторному аналізі грунту. Коли вносився 101 кг д.р. калію, на високих нормах калію ефективність суцільного внесення переважала ефективність стрічкового. Якщо лабораторний аналіз грунту на вашому полі показує високий вміст калію і ви вносили високі норми калійних добрив, тільки в цьому випадку ефективність суцільного внесення буде вище, ніж стрічкового. У всіх інших випадках локально покласти добрива буде економічно вигідніше.

Читати по темі: Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка

3. Розподіл калію в різних шарах грунту. При переході на mini-till чи no-till, на менш інтенсивний і глибокий обробіток грунту, наступні 5-7 років відбуватиметься перерозподіл, умовно з глибини 30 см рослини витягуватимуть калій і лишатимуть його десь на глибині 5-7 см. Оцей перерозподіл елементів живлення за глибинами, в залежності від того, наскільки грунт важкий, знадобиться для повноцінного живлення. Перехід перерозподілу також буде пов'язаний із переходом споживання калію. За неглибокого обробітку рослини будуть споживати калій з 0-7 см.  За глибокого інтенсивного обробітку основна частина калію буде споживатись з 7,5-28,5 см.

«Якщо на глибині закладання калію немає вологи, то й споживання калію з цієї глибини немає. Навіть якщо обробіток мінімальний, раз на 5-7 років закладіть калій депозитно, щоб його можна було споживати з тих глибин, де на момент піку потреби в калії ще буде волога (кінець червня-початок липня)», — радить Володимир Мірненко.

Також, зазначає він, ще одне дослідження показало, що чим менше опадів в червні, тим більша прибавка врожайності від локального внесення порівняно із суцільним.

Алла Гусарова, SuprAgronom.com