10 лютого 2024, 12:00, Технології

Як доглядати за рослинами маракуї в саду, розповів фахівець

Про це розповів Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, у матеріалі: «Вирощування маракуї північної: особливості і перспективи».

Після висадки маракую потрібно поливати якомога частіше, щоб ґрунт був зволожений. Залежно від типу і родючості ґрунту, разово внести добриво. Це може бути коров'ячий гній, який можна розкласти зверху і поливати рослини крізь нього, або аміачна селітра чи карбамід.

«Якщо ґрунт родючий, спочатку краще взагалі нічого не вносити. А якщо бідний, тоді найкращим варіантом стане органіка: внести і перекопати», — рекомендує Сергій Авраменко.

Він радить спочатку полити рослини звичайною водою без добрив, а потім уже з добривами на вологий ґрунт. Якщо ґрунт сам по собі вологий, тоді просто розвести столову ложку аміачної селітри на відро води. На потреби однієї рослини достатньо 1 л (максимум 2 л) такого розчину.

Читайте також: Як доглядати за актинідією: поради

Оскільки пасифлора це ліана з витким стеблом довжиною від 3 до 5 м, варто подбати про встановлення шпалер, щоб рослини могли вільно плестися. Пагони потрібно направляти так, щоб сонячні промені рівномірно розподілялися по них, від 20 см одна від одної до 1 м.

Маракуя північна розмножується кореневищем і протягом вегетації пускає додаткові пагони. Сама рослина від цього не страждає, але дозрівання плодів буде відбуватися нерівномірно. 

Сергій Авраменко додав, отримати перший врожай маракоків можна в же в перший рік.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com