2 лютого 2024, 13:41, Урожай

Виробники майже припинили продавати кукурудзу і більш орієнтовані на продаж пшениці, але чи надовго? — експерт

Про це на спеціалізованому форумі AGRO UKRAINE SUMMIT, що проходить у Києві, розповів Володимир Осадчук, генеральный директор «COFCO Agri Resources Ukraine».

«У 2023 році було застосовано менше мінеральних добрив, черещ що знову збільшилась частка фуражної пшениці. І фактично «спред», який сьогодні є між кукурудзою і пшеницею, досягне того максимуму, коли Європа вимушена буде сказати: більше нам не потрібно фуражної пшениці, тому що вона стає надто дорога порівняно з кукурудзою. І зрештою «переключиться» на кукурудзу. Натомість внутрішній попит на продовольчу пшеницю буде зростати. Бо хоч дефіциту наразі немає, але за таких обсягів, які наразі продають товаровиробники, борошномелам доводиться конкурувати за продовольчу пшеницю і платити більше, щоб вона залишилась в Україні», — наголосив експерт.

За його словами, якщо порівняти 6,1-6,2 тис. грн/т ціну на кукурудзу проти 7 тис. грн/т, що була три тижні тому, і сьогодні пшениця коштує в середньому 7 тис. грн/т, то товаровиробники майже зупинились продавати кукурудзу і зараз більше зорієнтовані, щоб продавати пшеницю, але цей час може завершитись, підкреслив Володимир Осадчук.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: 5 особливостей живлення озимої пшениці: де трапляються помилки