18 січня 2024, 09:00, Україна

Частка олійних культур в структурі площ буде збільшуватись і наступного року

Про це йдеться в матеріалі «АгроПрогнози 2024: земля, ціни, тенденції» на Latifundist.com.

«Цього року ми вже спостерігали, що частка посіяних олійних культур, а саме сої, соняшнику, ріпаку, збільшилася. Пов'язано це було, перш за все, з дорогою логістикою.  Цю тенденцію ми спостерігаємо і в планах аграріїв  на наступний сезон», — зауважив Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

Така тенденція очікується і в році, що наступив.

«Баланс врожаю олійних та переробних потужностей — мабуть, основний фактор, що визначає стан попиту, перш за все, на соняшник: маємо потужностей переробки приблизно 20 млн т при поточному врожаї 12-13 тис. т. Відповідно, при наявності можливості відвантаження на експорт продуктів переробки (олія та шрот/макуха) основна маржа в «соняшниковому ланцюгу» залишатиметься у фермерів. Зрозуміло, що соняшник в Україні найближчими роками буде користуватись попитом (як показала практика, то при великих залишках активізується навіть експорт цієї культури). Отже, фермери сіятимуть, знаючи, що з високою ймовірністю продадуть «не в мінус», — каже Костянтин Бугера, експерт з трейдингу олій та шротів.

Непогану прибутковість пророкує експерт і для сої. При високих темпах експорту (по півмільйона тонн на місяць)у другій половині сезону 2023\2024 може виникнути такий дефіцит цієї культури, що за нею  «бігатимуть» як експортери, так і переробники. 

Читати по темі: Рекордний врожай за всю історію України: чого чекати в сезоні-2024?

Основна частина з 4 млн т зібраного минулоріч ріпаку традиційно пішла на експорт, також забезпечивши виробникам непоганий рівень прибутковості.  Тож посівні площі озимого ріпаку залишилися на майже на рівні минулого року.

Олена Басанець, SuperAgronom.com