16 січня 2024, 09:00, ЗЗР

Відсоток фальсифікату на ринку добрив за поточний рік зріс в рази — дослідження

Керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков каже, що хоч війна суттєво зменшила кількість дослідних лабораторій на ринку, попит на їх послуги лишився відносно сталим. Вже на сьогодні активізувалися запити на дослідження ґрунтів, насіння і добрив. У відсотковому співвідношенні ці дослідження, а також перевірка с/г продукції на спектр показників склали приблизно по 20%. При цьому, зацікавленість у дослідженні ґрунтів порівняно з попередніми роками була дещо нижчою.

«Проте запит був, оскільки в структуру господарств вводилися поля з низькою родючістю, а також через зменшення використання основних добрив. До речі, щодо добрив, то відсоток фальсифікату на ринку за поточний рік зріс в рази: кожен третій досліджений нами зразок мав відхилення від заявлених показників — від недостачі діючої речовини до «пустого» продукту, який містив лише наповнювачі або інші речовини», — поділився Сергій Сальніков.

Щоб забезпечити максимальну точність дослідження ґрунтів, 2023 року фахівці інституту запровадили нову послугу — автоматизований відбір ґрунту із прив’язкою до GPS-координат. Це дозволило створювати детальні карти забезпеченості полів елементами живлення та запроваджувати елементи точного землеробства.

«Насіннєвий матеріал перевіряли на весь спектр посівних якостей і фітопатологію, аби скоригувати норми висіву та підібрати оптимальні діючі речовини протруйників. В лабораторію навіть закупили додаткові кліматичні камери для пророщування, аби впоратися з потоком замовлень. Також пройшло перевірку чимало посівного матеріалу минулих років, який хотіли придбати аграрії чи просто був на залишках: адже з часом протруєне насіння втрачає свої посівні якості», — відзначає Володимир Конограй, керівник агробіологічної лабораторії.

Керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець відмітив, однією з тенденцій останніх років є збільшення посівних площ під соєю та дефіцит висококондиційного посівного матеріалу культури, що спонукає досліджувати насіння на посівні якості та фітопатологію. Це дасть змогу визначити стан насіння, яке планують закуповувати, підібрати оптимальні протруйники і норми висіву, додав він.

Нагадаємо, фахівець показав наслідки пізнього внесення ґрунтових гербіцидів.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com