29 грудня 2023, 12:36, Технології

Стимулювання росту рослин електрострумом на гідропоніці — шведські дослідники поділились результатами

Про це пише AgroPages.

Гідропонне вирощування означає, що рослини ростуть без ґрунту, потребуючи лише води, поживних речовин і чогось, до чого їх коріння може прикріпитися – субстрату. Це закрита система, яка забезпечує рециркуляцію води, щоб кожна розсада отримувала саме ті поживні речовини, які їй потрібні. Тому потрібно дуже мало води, а всі поживні речовини залишаються в системі, що неможливо при традиційному вирощуванні.

Прогноз від штучного інтелекту (ШІ): як буде розвиватись робота агронома через 50 років

Читати

Гідропоніка також використовується у вертикальних фермах для максимального використання простору. Культури, які вже вирощуються таким чином, включають салат, трави та деякі овочі. Зернові зазвичай не вирощують на гідропоніці, окрім як для так званого «мікрогріну». У цьому дослідженні дослідники показують, що саджанці ячменю можна вирощувати за допомогою гідропоніки і що вони мають кращий рівень росту завдяки електричній стимуляції.

Крім того, було виявлено, що стимульовані рослини зменшують поглинання азоту (NO 3−) і засвоюють його ефективніше, ніж контрольні рослини, тобто завдяки такій технології можна мінімізувати використання добрив.

«Таким чином ми можемо змусити розсаду рости швидше з меншими ресурсами. Ми ще не знаємо, як це працює або які біологічні механізми задіяні. Ми виявили, що розсада ефективніше переробляє азот, але поки що неясно, як електрична стимуляція впливає на цей процес», — каже керівниця дослідницької групи Елені Старврініду.

Розроблений субстрат для вирощування eSoil виготовлений із целюлози, найпоширенішого біополімеру, змішаного з електропровідним полімером під назвою PEDOT. Ця комбінація як така не є новою, але це перший раз, коли вона використовується для вирощування рослин.

Попередні дослідження використовували високу напругу для стимуляції коренів. Перевага «ґрунту» дослідників Лінчепінга полягає в тому, що він має дуже низьке споживання енергії та відсутність небезпеки високої напруги. Елені Ставрініду вважає, що нове дослідження відкриє шлях для нових напрямків досліджень для подальшого розвитку гідропонного вирощування.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com