19 грудня 2023, 12:00, Світ

Виробництво жита в світі скорочується, натомість в ЄС тенденція збільшення площ та урожайності

Всередині ЄС ціни на жито у цьому сезоні помітно нижчі за минулорічні. Наприклад, станом на першу декаду грудня ціна жита у Польщі складала 148 €/т, що на 42% нижче ніж минулоріч. Подібна ситуація спостерігається і у Німеччині та країнах Балтії. Пропозиція зерна достатня для задоволення потреб внутрішнього ринку. Але найнижча ціна спостерігається в росії, де конкуренцію місцевій переробці складає також борошно з Білорусі.
Жито озиме:технологія вирощування, обробіток ґрунту,
добрива, насіння, захист та збирання
Читати
Минулого сезону Україна експортувала 18 тис. т жита до європейських країн, зокрема Польщі, Іспанії, Словаччини, Німеччини. На початку поточного сезону експорт нашого жита майже не відбувається: за 5 минулих місяців ми експортовали лише 0,8тис.т до Німеччини та Польщі. Основними причинами скорочення виступають малопривабливі ціни та страйки на кордонах.
 
 
Перспективи для поставок українського жита до Європи все ж є. З початку сезону і до середини грудня ЄС скоротили імпорт на 15% порівняно з минулорічним до 41тис.т. Основним покупцем є Іспанія, а основним постачальником – росія. У ЄС існує деяка ніша для імпорту жита. Поставки до Іспанії привабливіші саме морем. Якщо морський коридор працюватиме стабільно, а більшість сухопутних кордонів будуть розблоковані, українське жито матиме можливість наростити свою присутність на європейському ринку.
 
Під урожай 2024 р. озимого жита в Україні посіно 77,2 тис. га. Жита найбільше посіяли на Волині (15 тис. га), Рівненщині (12,4 тис. га) та Чернігівщині (12 тис. га).
 
Олена Басанець, SuperAgronom.com (Агроновини)