1 грудня 2023, 16:40, Україна

Експерти розповіли про пізнє збирання кукурудзи та можливість залишити її на зиму

Про це йдеться в матеріалі «Білі жнива: чому аграрії вирішують збирати кукурудзу і соняшник по снігу? А чи є загрози?» на Latifundist.com.

Генеральний директор «ТАС Агро» Олег Заплетнюк говорить, що збирати кукурудзу в зимовий період можливо. Проте значний сніговий покрив на рослинах може блокувати обмолот через залипання очисного механізму комбайна, що призводить до великих втрат зерна. Чисті від снігу рослини, навіть при наявності снігу на поверхні ґрунту, добре вимолочуються, тому в таких умовах збирання відновлюється. 

За його словами, у «ТАС Агро», в разі прийняття рішення про подовження обмолоту в зимовий період, максимально контролюють втрати зерна на полі і, якщо вони прийнятні, то працюють далі.

«Ми завжди прогнозуємо врожаї і плануємо всі виробничі процеси. Але часто свої корективи вносить несподіваний погодний чинник. До завершення збирання нам залишилося близько 2 тис. га кукурудзи. В основному це Північний кластер компанії (Чернігівська область). Обмолот продовжуємо, при відсутності снігового покриву на рослинах і здатності техніки рухатися в полі. Варіант повної зупинки збирання кукурудзи наразі не плануємо, хоч на залишку маємо гібриди придатні до перестою на зимовий період», — каже Олег Заплетюк.

Він також додав, що одним із важливих ризиків та перепон якісної роботи у зимовий період є зменшення кількості днів придатних до обмолоту та скорочення тривалості світлового дня.

А як щодо зберігання кукурудзи в полі? Олег Заплетнюк каже, що в практиці були роки, коли кукурудзу збирали в більш пізні строки. Головним чинником, що визначає успіх в цій справі, є правильний вибір гібриду, який планується до перезимівлі в полі.

Читати по темі: Кукурудза в Україні 2023: урожайність, ціни та наявні запаси

Інші опитані нами експерти в один голос говорять, що нічого корисного в зимовому зберіганні кукурудзи в полі немає.

За словами Олексія Сергієнка, експерта з агротехнологічних питань та засновник агроконсалтингової компанії Art FieldS, рослини, пошкоджені вугільною гниллюфузаріозомстебловим метеликом — приречені.

«Вітри будуть класти кукурудзу до землі і вже ніякий комбайн не допоможе. Хіба що місцеве населення з мішками. Та й зерно уражене фузаріозом — це мікотоксини, які погіршують якість кукурудзи і відповідно зменшують її ціну та вартість. Обробіток ґрунту — теж мінус. Кукурудза має бути зібрана, а поле оброблене і підготовлене під наступну культуру. Тому я не бачу плюсів у тому, щоб кукурудза була в полі».

Доктор біологічних наук, агроном Сергій Хаблак теж звертає увагу на те, що ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю зерна та високою вологістю.

«Це виллється у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10 – 15 % наступного року через весняний обробіток ґрунту. Через ці причини та можливості випадання снігу виникають дуже великі ризики появи збитків і недоотримання комерційної вигоди».

А як же висушити кукурудзу морозом? За словами Сергія Хаблака, вологовіддача зерна кукурудзи практично припиняється при зниженні середньодобової температури повітря до +5-6°С і підвищення його відносної вологості до 80-90%. Такі погодні умови настають приблизно з першої декади листопада. В цей час переносити строки збирання кукурудзи на більш пізні вже недоцільно, оскільки вологість зерна суттєво не знижується і не буде досягати норми.

Читати по темі: 10 факторів, що можуть бути не враховані у вирощуванні кукурудзи, і призведуть до втрат врожаю

Крім того, затягувати зі збиранням після 1 листопада не можна через те, що зменшується результативність сушки при температурах нижче +1,5-4,5°С.

«Нагріти повітря в сушарці, наприклад, до 100°С легше, якщо температура на вулиці +10°С, а не 0 або -5°С», — каже Сегій Хаблак.

Хоча Олексій Сергієнко каже, що цього року у аграріїв була можливість зібрати восени кукурудзу з низькою вологістю, і, зекономивши на послузі сушіння, отримати гарну дохідність.

Олена Басанець, SuperAgronom.com