7 листопада 2023, 15:00, Україна

В багатьох областях перевищено рекорди середньодекадної і середньодобової температур повітря

Про це йдеться в Аналітичній довідці НААН про агрометеорологічні умови та стан посівів сільгоспкультур в Україні на 3 листопада 2023 року.

Зокрема, в Одеській області 21-22 жовтня відхилення від норми було надзвичайним і досягло 12-14°С. У багатьох областях було перевищено рекорди середньодекадної, середньодобової, максимальної та мінімальної температури повітря попередніх років.

Науковці відмічають, що для посіяних озимих культур агрометеорологічні умови, які склалися в останні два тижні жовтня були надзвичайно сприятливими. Майже на всій території країни відбулося суттєве поповнення запасів продуктивної вологи у ґрунті. За спостереженнями науковців у кінці третьої декади жовтня стан верхнього шару ґрунту на території країни оцінювався як добре, або сильно зволожений, середня температура грунту на глибині 10 см (10-14°С) була оптимальною для розвитку рослин у фазах «сходи» та «кущіння».

Проведений аналіз стану посівів озимих зернових культур науковцями ДУ Інститут зернових культур НААН (Дніпропетровська обл.) показав, що рослини пшениці озимої, яку висівали по чорному пару у ранні (10-15 вересня) та оптимальні (15-25 вересня) строки, знаходяться у фазі «кущіння», мають висоту 23-27 см і налічують у середньому 3-4 пагони. Пшениця озима, що висівалася після стерньових попередників, характеризується дещо меншим рівнем розвитку. Так, за раннього та оптимального строку сівби (10-25 вересня) середня висота рослин становить 20-23 см, а кількість пагонів становить 2,5-3,5 шт./рослину. Посіви сівбу яких проводили у кінці вересня – на початку жовтня по різних попередниках налічують 2-3 листки висотою 13-20 см. За пізньої сівби (15 жовтня) рослини пшениці озимої утворили сходи, які залежно від попередника мають висоту 8-12 см та налічують 1-1,5 листки.

За інформацією ННЦ «Інститут землеробства НААН» (Київська обл.) посіви озимих культур після парових попередників перебувають у фазі «сходи», ріпак озимий знаходиться у фазі «6-7 листків». Загалом на сьогоднішній день рослини озимих зернових культур знаходяться переважно у доброму та задовільному стані. У першу чергу це стосується посівів після кращих і удобрених попередників.

Ячмінь, пшениця, соя, цукровий буряк та ріпак: результати випробування на демоділянках компанії «Західний Буг»
Читати

За даними агрометеорологів, незважаючи на повернення тепла, фазовий розвиток озимих культур у більшості областей відбувався на 2-3 тижні пізніше середніх багаторічних строків внаслідок попередньої посухи. Основною фазою розвитку озимих культур було «утворення сходів», на пізніх посівах – «проростання зерна», лише місцями відмічалися фази «3-й листок» та «кущіння». Одночасно на рано засіяних площах, де посухи не було та завдяки високим температурам, створювалися умови для переростання посівів. У південних областях, де панувала аномально тепла для кінця жовтня та суха погода (вдень температура повітря підвищувалася до 30-34°С), через тривалу посуху агрометеорологічні умови були вкрай несприятливі для завершення посівної компанії та початкового росту вже засіяних озимих культур. Найгірша ситуація спостерігалася в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, де період без ефективних дощів тривав понад 2 місяці, у більшості районів останні ефективні дощі спостерігалися ще у першій декаді серпня, а схожі умови були восени 2019 року.

Нагадаємо, тепла погода сприяє розвитку хвороб на озимому ріпаку.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com