10 травня 2024, 10:25, Світ

Супутникові зображення флуоресценції рослин можуть бути корисними у прогнозуванні врожайності — вчені

Про це повідомляє agropages.com.

Як спосіб оцінювання та прогнозування врожайності дослідники Cornell пропонують використовувати супутникові фотографії для дистанційного вимірювання індукованої сонцем флуоресценції хлорофілу (SIF). На прикладі кукурудзи в США та пшениці в Індії вчені знайшли підхід, який має бути універсальним для будь-якої культури. 

Флуоресценція хлорофілу — це червонувате світло, яке повторно випромінюють фотосинтетичні тканини та організми, пояснює Ін Сун, співавтора та доцента кафедри ґрунтознавства та рослинництва в Коледжі сільського господарства та природничих наук (CALS).

«Це не скаже вам, скільки качанів у кукурудзи на полі, але перший крок полягає в моделюванні фотосинтезу за допомогою флуоресценції. Адже врожайність залежить від фотосинтезу», — додала вона. 

Ця система базується на супутникових даних і є дешевшою у використанні та швидшою для доступу, ніж інші методи прогнозування врожайності, кажуть вчені.  

За словами співавтора дослідження Кріса Барретт, цей інструмент можна використовувати для прогнозування рівня бідності в сільській місцевості, де більша частина економіки базується на сільському господарстві. Це стане корисним для допомоги організаціям з надання продовольчої допомоги та неурядовим організаціям, щоб пришвидшити надання допомоги.    

Ін Сун додала, що разом із колегами працює над подальшими дослідженнями, які дозволять використовувати цей вид інструменту в режимі реального часу, щоб дозволити фермерам швидко реагувати на зміни. Зокрема, в ґрунті чи для того, щоб змінити стратегію зрошення, щоб покращити здоров’я та продуктивність сільгоспкультур.  

Нагадаємо, вчені використають мутацію гена LWD1​, щоб створити сорт ячменю нечутливий до фотоперіоду.

  • Вчені закликають досліджувати довгострокові наслідки застосування ЗЗР, що містять наночастинки
  • Мікотоксини посилюють поширення фузаріозу — дослідження
  • Підвищення врожайності і посухостійкості: новий ген карликовості пшениці вирішить недоліки гена Зеленої революції

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com