27 жовтня 2023, 12:17, Технології

Сумісне вирощування пшениці та нуту може дати кращі результати ніж кожна окремо — австралійське дослідження

Про це пише GroundCover.

Як зазначається, агроном-дослідник Департаменту сільського господарства та рибальства Квінсленда (DAF) Ендрю Ербахер каже, що, маючи дані лише за два сезони, він не хоче робити серйозних висновків, але результати позитивні.

«У системах землеробства на півночі, де ми покладаємося на накопичену воду в ґрунті, можна вирощувати супутні культури без зниження врожайності», — наголошує він на підставі своїх досліджень, додаючи, що в деяких випадках вони можуть працювати краще, ніж монокультури.

Нішеві культури: можливості експорту, переваги та недоліки. Проблеми експорту нішевих в Україні

Читати

Наприклад, в Емеральді (місто в східній частині австралійського штату Квінсленд, — ред.) у 2021 році супутні культури дали 115% урожаю за коефіцієнтом земельного еквіваленту (LER, це поняття в сільському господарстві, яке описує відносну площу землі, необхідну для отримання такого ж врожаю, що і при проміжному посіві, —ред.), що свідчить про кращі результати разом.

У цьому випадку LER розраховується шляхом ділення суми врожайності між культурами на суму врожайності монокультури для отримання співвідношення. Число, більше за одиницю, вказує на вищу вигоду від спільного посіву порівняно з монокультурою.

Пан Ербахер пояснює, що, наприклад, якщо LER дорівнює одиниці, тобто 60% пшениці плюс 40% нуту, то такий самий врожай зерна можна було б отримати як при сумісному, так і при монокультурному вирощуванні. Якщо показник LER вищий за одиницю, то це означає, що культури краще себе показали в суміші (проміжному посіві).

Алла Гусарова, SuperAgronom.com