19 жовтня 2023, 11:40, Добрива

Внесення трьох форм азоту під ріпак одночасно є найефективнішою схемою живлення — агроном

Про це йдеться у матеріалі «Ставки на сою і зменшення посівних площ під озимою пшеницею: як минає сезон 2023 на Львівщині» на SuperAgronom.con.

Зазначається, що Ярослав Бай, головний агроном підприємства, багато експериментує з азотним живленням, намагаючись внести усі три форми азоту одночасно або приблизно в один час. Норми внесення підбираються залежно від видів добрив, культури та часу внесення. Озимий ріпак отримує високі норми удобрення, пшениця тільки азот, 200 кг/га.

Читати також: Сівба озимого ріпаку: фактори, що впливають на майбутній урожай

Улюблена схема удобрення Ярослава Бая під озимий ріпак — це поліфоска 6:20:30 в нормі 240 кг/га і YaraMila 7:20:28, 70 кг/га при сівбі.

Зазначається, що до 2020 року схема передбачала дворазове внесення аміачної селітри в нормі 250 кг/га. Однак у пошуках більш ефективної схеми в господарстві почали експериментувати з поєднанням різних форм азоту.

«Найкраще, що мені сподобалося і дає прибавку врожайності на ріпаку, — це одночасне внесення трьох форм азоту (нітратної, амонійної і амідної) по мерзлоталому. Може бути і на наступний день. Ми вносимо 100 кг сульфату амонію, слідом 220 кг селітри, і за нею третя операція — 150 кг карбаміду. Таким чином за один день закриваємо питання по азоту. Тобто, за нормою діючої речовини виходить те саме — 170 кг/га, але прибавка від 5 до 10%», — поділився головний агроном.