16 жовтня 2023, 13:22, Технології

Аграрії західних областей збільшують площі під кукурудзою з ФАО 310-350

Про це розповів Роман Папроцький, директор агропідприємства ПП «Агрофірма «Лугове» у матеріалі: «Ставки на сою і зменшення посівних площ під озимою пшеницею: як минає сезон 2023 на Львівщині» на SuperAgronom.com.

ФАО кукурудзи, яку сіють в господарстві, що на Львівщині, поступово збільшилося. Якщо раніше сіяли гібриди з ФАО 200-250, то зараз обирають гібриди з ФАО 350.

«Такі гібриди забезпечують нам кращу врожайність, при чому великої різниці у вологості зерна між гібридами з меншим ФАО і ФАО 350 практично немає. Маємо власні демо-ділянки, де висіяні 40 гібридів кукурудзи з різним ФАО, тому можемо порівнювати», —  каже Роман Папроцький.

Сушарка і елеватор в господарстві свої, тому, як каже директор агропідприємства, немає потреби жертвувати врожайністю, обираючи гібриди з низьким ФАО. 

Читайте також: Як зібрати кукурудзу без втрат: ТОП порад

Аналогічно вважають в господарстві «Фелікс Агро», що на Волині, де кукурудзою цього року було засіяно 300 га. Власної сушарки в господарстві не мають, втім, найбільшу частку (220 га) займають гібриди з ФАО 310, по 40 га відводять під гібриди з ФАО 220 та 260. 

В господарстві «Агрокрай», що на Хмельниччині ФАО кукурудзи обирають в діапазоні 270-330. Ними цьогоріч було засіяно 350 га.

«Це ті ФАО, які дають більш-менш пристойний урожай і за наявності власної сушарки ми не дивилися в сторону нижчого ФАО. Хоча, можливо, доведеться переглянути, тому що газ дорожчає, можливі перебої зі світлом. Через це минулого року ми затягнули зі збиранням кукурудзи аж до кінця січня, поки не закупили генератора. Власне тому ми зменшуємо площу під кукурудзою, але після перемоги ми до неї обов’язково повернемося», — пояснив Василь Косюк, головний агроном.

Нагадаємо, два гібриди кукурудзи з високою вологовіддачею продемонстрували на Чернігівщині.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com