11 жовтня 2023, 10:21, Добрива

Сидерати дозволяють зекономити до 30% на мінеральних добривах — аграрії

Про це йдеться у матеріалі: «Посівна озимих в умовах ґрунтової посухи: як справляються аграрії Волині і Хмельниччини» на SuperAgronom.com.

До прикладу, у «Фелікс Агро» практикують сидерацію під кукурудзу і сою, щоб зменшити вплив вітрової і водної ерозій. Адже, крім нерівномірності рельєфу, мають ґрунти глинисті і суглинки, тож проблема запливання ґрунту тут нерідке явище. 

Висівають сидерати після збирання врожаю. Дві суміші сидеральних культур: перша — фацелія, льон, суданська трава, вика і конюшина, друга — гірчиця чорна і біла, боби, люпин, фацелія і льон. Економія на добривах складає 20-30% і навіть більше, каже керівник господарства Павло Давидюк.

На одному полі кукурудзи у «Фелікс Агро» провели експерименти з різними обробітками ґрунту (оранка, no-till + сидерати, мілка культивація) та двома схемами удобрення.

  • сидерація + 5 т гною і зменшена доза фосфору і калію;
  • 150 кг/га карбаміду, 150 кг/га КАСу, фосфорно-калійні добрива і гній. 

«Там, де були сидерати, є отвори. Це ходи черв'яків. З досвіду минулих років, коли ми мали посіви по no-till і сидерату та по глибокому рихленню із внесенням добрив, ми збирали однакові врожаї за обох схем, але з сидератами економили на добривах і пальному», — наголосив керівник агропідприємства.

Читайте також: ТОП-9 найпоширеніших сидератів в Україні: переваги та недоліки

В господарстві «Агрокрай» тривалий час використовували органічні добрива у вигляді курячого посліду, але коли стало логістично не вигідно доставляти їх, перейшли на сидерацію. Нині сіють сидерати і застосовують деструктори, що дозволяє зменшити норму внесення мінеральних добрив на 30%. Так працюють вже 2 роки.

Сидеральні суміші формують самостійно: це гірчиця біла, редька олійна, гречка льон,  соняшник і бобові (вика, пелюшка). Іноді залучають падаличні соняшник і квасолю, щоб втрачене при збиранні насіння не пропало дарма. Користь від сидератів є і її можна обрахувати, каже головний агроном Василь Косюк

«На полі цукрових буряків після збирання попередника був сидерат, який торік дав досить непогану вегетативну масу. Ми встигли її мілко заробити дисковими боронами до викидання стручків, з одночасним внесенням 5-7 кг діючої речовини азоту, для того щоб працювали азотфіксуючі бактерії, які ми вносимо з деструктором. За рахунок цього ми зменшили норму мінеральних добрив до 30%. На озимій пшениці тільки по азоту зменшили на 30% за рахунок сидератів», — каже Василь Косюк.

Нагадаємо, названо переваги вирощування кінського боба в технології No-Till.

©Меланія Несмачна, SuperAgronom.com