4 жовтня 2023, 12:31, ЗЗР

Прогноз фітосанітарного стану озимих на Одещині на жовтень: фахівці назвали найнебезпечніших шкідників

Про це йдеться у «Прогноз розвитку шкідників та хвороб сільськогосподарських культур в Одеській області на жовтень 2023 року» обласної Держпродспоживслужби.

Зазначається, що пошкоджені личинками хлібної жужелиці листки і молоді стебла пшениці мають «змочалений вигляд». У місцях скупчення личинок рослини гинуть, а на посівах утворюються плями у вигляді «лисин». Тривалість пошкодження рослин озимих культур восени залежатиме від вологості ґрунту. За посухи личинки будуть живитися 15-25 днів, за вологої осені — до 100 днів. Живлення личинок припиняється за зниження температури до мінусової.

«Посіви, особливо після стерньових попередників, мають бути під постійним наглядом. У разі появи перших ознак пошкодження рослин посіви необхідно захищати інсектицидами. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) у посівах озимини — 1-2 личинки хлібної жужелиці / 1 кв. м. (фаза сходи — 3-й листок)», — йдеться у повідомленні.

Повідомляється також, що у фази від сходів до кущіння озимих найнебезпечніші шкідники — злакові мухи, через те що значна частина пошкоджених ними рослин відмирає. У рослин, які вижили, знижується зимостійкість. Імаго озимої мухи та опомізи пшеничної восени заселятимуть сходи зернових та відкладатимуть яйця. Шкідливість їхніх личинок стане помітною навесні 2024 року. Так, вчасно проведені агротехнічні заходи підвищать стійкість рослин до пошкодження їх внутрішньостебловими шкідниками — личинками шведських і гессенської злакових мух — й будуть ефективними проти ураження посівів хворобами.

Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта

Читати

Загрозу сходам та рослинам зернових колосових культур завдаватимуть сисні фітофаги (злакові попелиці, цикадки), на зменшення чисельності яких впливатиме поєднання різних способів і методів захисту рослин, наголошують фахівці Держпродспоживслужби Одещини. Динаміка збільшення чисельності злакових попелиць і цикадок залежатиме від гідротермічних умов. При середньодобовій температурі +13... 15 °С і вище, сухої теплої погоди протягом жовтня зазначені сисні шкідники загрожуватимуть посівам озимини, передусім, як переносники вірусних хвороб. Уражені вірусами рослини знижують зимостійкість і можуть загинути взимку або навесні.

По сходах культури при перевищенні ЕПШ шкідниками: цикадки (50-150 особин / 1 кв. м), злакові попелиці (5-10 ос. / 1 рос.), пшенична та шведська мухи (30-50 / 100 помахів сачком), підгризаючі совки (понад 2-3 гус. / 1 кв. м) — проводять крайові або суцільні обробки інсектицидами добре розвинених посівів, застосовуючи засоби згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», зазначено в повідомленні.

Читати також: Експерт розповів про захист ріпаку від шкідників восени