27 вересня 2023, 09:00, Урожай

Фахівці розповіли, які фактори вплинули на якість пшениці

Про це йдеться в матеріалі «Що відбувається на ринку продовольчої пшениці? Дискусія за участю виробників, борошномелів та пекарів» на Latifundist.com.

Перший — економія на добривах. Олександр Буюклі, виконавчий директор «Першого українського сільськогосподарського кооперативу», говорить, що врожайність пшениці була непоганою — в середньому по господарствах 7 т/га. Однак втрати по якості великі: 74 господарства, які входять у кооператив, в середньому отримали тільки 35-40% продовольчої пшениці.

«Є і фузаріоз, і сажка. Причина — це комбінація погодних факторів плюс зменшення кількості добрив. Не дивлячись на те, що ціни на пшеницю нас не радують, ми продовжуємо її вивозити, бо не знаємо, чого чекати в майбутньому. Рентабельність по фуражній пшениці — нуль, а по продовольчій — мінімальний плюс».

Отож другий фактор — погодні умови. А вони, як каже  голова ГС «Борошномели України» Родіон Рибчинський, мають великий вплив на формування білка в зерні. Україна поступово виходить із зони континентального клімату. За останні три роки зима в Україні стала малосніжною та безморозною. А для формування білку потрібні мінусові температури у певний проміжок часу. Плюс через теплі осінь та зиму цукри зернівки йдуть в листок, замість того, щоб формувати якість колосу.

Далі ці погодні фактори тільки будуть поглиблюватися. Загалом вони вже є трендом для Європи, яка теж цього року отримала багато фуражного зерна, хоча і вносила мінеральні добрива у достатньому обсязі. 

«Щоб віддати якісне борошно пекарям, ми повинні отримати якісне зерно від фермерів. А у фермерів його немає. Тож нам доведеться додавати до нього суху клейковину та ферментні препарати. Сьогодні, щоб підняти клейковину у борошні на 1% треба 1,2 тис. грн/т, відповідно на 2% — 2,4 тис. грн/т. А це вже витрати і нам їх потрібно якось компенсувати. Звісно, що ми можемо не додавати всі ці препарати і мати дуже дешеве борошно», — каже Родіон Рибчинський.