22 вересня 2023, 10:30, Урожай

Фахівець розповів про доцільність десикації кукурудзи

Про це йдеться в матеріалі «Як зібрати кукурудзу без втрат: ТОП порад» на SuperAgronom.com.

«Зазвичай десикації кукурудзи можна уникнути правильним підбором гібриду з раннім достиганням зерна. Але як показав досвід 2022 року, коли значну площу кукурудзи не встигли зібрати через дощі і високу вологість зерна, фермери змушені були залишити збирання врожаю до весни. В такому випадку десикація корисна», — говорить Валентин Видибура, менеджер з агротехнологій LNZ Group.

Зі свого досвіду він додав, що десикація кукурудзи ізопропіленовою сіллю мала успіх у фермерському господарстві з Житомирської області. За 2 тижні культура була готова до збирання, завдяки чому всі заплановані осінні роботи як збирання, так і обробітку ґрунту та сівби озимих вдалося виконати вчасно. За несприятливих умов збирання врожаю для прискорення достигання кукурудзи він радить використовувати препарати Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л) аба Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 550 г/л).

Також є позитивний досвід кукурудзи і на Черкащині, де в якості десиканту використовували діючу речовину дикват 150 г/л, в нормі 2,5 л/га. За словами керівника, вологість зерна через 10 днів після застосування препарату знизилася на 6-7%. Втім, фахівці радять застосовувати цей варіант, якщо вологість до обробки не перевищує 32-35%, щоб десикант не зупинив формування зерна.