18 вересня 2023, 16:31, Україна

На переважній частині України суттєвого поповнення запасів продуктивної вологи не відбулося

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні станом на 15 вересня.

Зазначається, що дефіцит опадів зберігається майже повсюди в Україні, лише в окремих районах західних, центральних та східних областей випали дощі зливового характеру, часом у супроводі гроз та граду.

Так, за даними Укргідрометеоцентру станом на кінець першої декади вересня вологозабезпечення орного шару ґрунту (0-20 см) на більшості площ, призначених під посів озимих зернових культур, було недостатнім (11-20 мм) та незадовільним (менше 10 мм). На багатьох площах південних, центральних, Житомирської, Київської, окремих площах східних та Чернігівської областей орний шар ґрунту був зовсім сухий.

Достатнє та оптимальне вологозабезпечення (21-30 мм продуктивної вологи і більше) зберігалося (за рахунок короткочасних зливових дощів у попередній період) у Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Волинській, в окремих районах Львівської, Хмельницької, Вінницької, Чернігівської, Сумської, Полтавської та Харківської областей.

Вдень переважала помірно тепла, а вночі — прохолодна, бездощова погода. У кінці першої декади вересня у Київській та Черкаській областях навіть спостерігалися перші заморозки на поверхні грунту та на висоті 2 см. Це одні із найбільш ранніх заморозків на території країни за останні декілька десятиліть. Проте, переходу до осіннього температурного режиму із середніми добовими температурами повітря нижче +15 °С не відбулося, метеорологічне літо ще триває.

Критерії успішної перезимівлі ріпаку та помилки в осінньому догляді посівів
Читати

Середня температура повітря знаходилася у межах від 17,9 °С до 19,8 °С і була на 2,0-7,2 °С вище норми. Максимальна температура повітря підвищувалася до 25,0-28,0 °С, мінімальна – у найпрохолодніші ночі знижувалася до 9,1-11,0 °С. Поверхня грунту у найпрохолодніші ночі охолоджувалася до 0-5 °С тепла, у західних областях – до 6-10 °С, у найтепліші дні вона нагрівалася до 39-55 °С, а на глибині 10 см становила 16,3 °С.

Для завершення вегетації та збирання врожаю пізніх сільськогосподарських культур протягом останнього тижня агрометеорологічні умовив цілому були задовільними.