14 вересня 2023, 12:25, Посівна

Посушливі умови гальмують посівну озимого ріпаку на Кіровоградщині

За даними інтерактивної карти Посівна онлайн Кіровоградська область зараз на третьому місці за темпами сівби ріпаку після Тернопільщини та Вінничини.

Під ріпак заплановано відвести в області 85 тис. га. Це на 2% більше порівняно з минулим роком. 70% вже посіяли. Сроки сівби ріпаку цього року ранні. Почали сіяти наприкінці липня, хоча це нетипово для регіону, але на той час була волога. 

Читати по темі: Сівба озимого ріпаку: фактори, що впливають на майбутній урожай

Аграрії сіють ріпак через економічну вигоду. За словами фермера з Новоукраїнського району Володимира Волошановського, це стратегічна культура. Вона дає гроші й для розвитку господарства, для сплати податків та розрахунків із пайовиками. Водночас ріпак вибагливий і любить вологу.

Володимир Волошановський каже, що на одному з полів ріпак вирішили не сіяти через брак вологи. Тут дощ востаннє був два місяці тому.

«Попередник — ярий ячмінь, і сьогодні ми тут хотіли б посіяти ріпак, але у зв’язку з погодними умовами (ви бачите сьогодні, що робиться) я не знаю, що можна зробити. До весни треба, щоб розкис цей ґрунт, і тоді його можна підготувати під сівбу якоїсь ярої культури. Зараз тут не те що ріпак, тут ніяку культуру не посієш», — каже він.

Читати по темі: Один ріпак — два досвіди вирощування на Волині і Дніпропетровщині

Ще на одному полі посіяли озимий ріпак наприкінці серпня. Попередником був горох. Сходи ріпаку слабкі.

«Ми підготували ґрунт, висіяли ріпак з міндобривами, зробили норму висіву, але на цей час ми сходів практично тут не бачимо. І якщо дощу не буде ще якийсь тиждень-два, буде крах цьому полю», — зазначає Володимир Волошановський.

На третьому полі озимий ріпак посіяли після збирання пшениці наприкінці липня, коли були два дощі. Однак фермер не впевнений, що сходи витримають нинішню посуху.