1 вересня 2023, 10:35, Посівна

ТОП аргументів на користь пізніх строків сівби озимої пшениці назвали британські фахівці

Свої аргументи на користь пізніх строків сівби озвучили британські фахівці у матеріалі: «Пізні строки сівби пшениці: за та проти від британських аграріїв» на SuperAgronom.com.

Перший аргумент проти ранніх строків сівби на противагу пізнім у Великобританії — проблеми зі злаковими бур’янами, кількість яких цього року внаслідок раннього висіву зросла. І хоча фахівець боротьби з бур'янами компанії Niab Джон Куссанс каже, що одними лише ранніми строками сівби не можна пояснювати високий тиск злакових бур'янів на посіви, посушливі умови сприяли збільшенню кількості лисохвосту мишачохвостого, райграсу і стоколосу двотичинкового, який зустрічався в неочікуваних місцях. Проблеми зі стоколосом двотичинковим фахівець також пов'язує з переходом на мінімальний чи нульовий обробіток ґрунту.

Другий аргумент — поширення септоріозу. Посівна пшениці в східному регіоні Великобританії була проведена приблизно на 10-14 днів раніше (кінець вересня/початок жовтня), ніж зазвичай після чорного пару (середина жовтня), що призвело до поширення септоріозу.

«Це змусило нас розглянути можливість застосування фунгіциду у фазі T1, що тягне за собою ризик порушення терміну обробки у Т2...», — кажуть фахівці.

Вони додають, що зменшення кількості суворих зим означає, що септоріоз зараз є основною проблемою по всій Великобританії, а тому знання впливу терміну сівби на стійкість сорту є ключем до контролю.

Старший спеціаліст із захисту рослин та інтегрованого управління посівами компанії Niab Айф О'Дрісколл посилається на дані, наведені у Звіті проєкту AHDB № 634, який показує, що рання сівба (середня дата 22 вересня) знижує ефективний рейтинг стійкості сорту до септоріозу на 0,6 порівняно з середнім рейтингом Рекомендованого списку (середня дата сівби 7 жовтня).

«Навесні ми мали дуже високе спорове навантаження на листя, і питання в тому, чи зміг би сорт протистояти цьому, чи ні. Пізніша сівба, безумовно, допоможе зменшити тиск і уникнути надмірного фунгіцидного навантаження», — додає Айф О'Дрісколл.

Прогнозується, що пізня сівба (середня дата сівби 20 жовтня) збільшує ефективний показник стійкості на 0,6 для сортів, протестованих в рамках проєкту. Таким чином, затримка сівби озимої пшениці на чотири тижні з 22 вересня до 20 жовтня підвищила рейтинг стійкості сорту приблизно на 1,2.

Третій аргумент на користь пізніх строків сівби озимої пшениці — жовта карликовість ячменю. Алан Дьюар, ентомолог і директор Dewar Crop Protection, каже, що найбільш очевидний спосіб запобігти поширенню епідемій жовтої карликовості ячменю — це більш пізні строки.

«У більшості випадків це зменшує потребу в обприскуванні піретроїдами», —  стверджує він.

Читайте також: Озима пшениця на Черкащині: дослідження нових сортів та результати року