31 серпня 2023, 13:50, Урожай

Урожайність ріпаку в більшості агрохолдингів цьогоріч перевищила 4 т/га

Про це йдеться у матеріалі «Ранні зернові 2023: Що з врожайністю та якістю ріпаку?» на Latifundist.com.

Зазначається, що, наприклад, у групі «АГРОТРЕЙД» відвели під цю культуру 15 тис. га. І за словами Олександра Овсяника, директора агропромислового департаменту, на одному з полів на Сумщині отримано рекорд врожайності для компанії за всю історію — 4,86 т/га.

Сівба озимого ріпаку: фактори, що впливають на майбутній урожай

Читати

4 т/га показали господарства агрохолдингів МХП«ТАС Агро» та «Астарта-Київ». Зокрема, в «Астарті» намолочено 56 тис. т ріпаку, з рекордною за останні 5 років середньою урожайністю 4,1 т/га. При цьому максимальний показник, понад 5 т/га на площі 1,3 тис. га, був отриманий на полях агрофірми «Полтавазернопродукт».

В «Агрейн» збирати озимий ріпак завершили ще 1 серпня. Загалом під цю культуру було виділено понад 5,6 тис. га. Найвищу врожайність отримали на Черкащині — 4,1 т/га.

Зазначається, що таку врожайність демонструють агрохолдинги, які обробляють землю в Центрі та на Півночі. Щодо південних областей, то там урожайність менша, подекуди удвічі. В Одеській області намолотили 440 тис. т ріпаку за середньої врожайності 2,0 т/га.

До прикладу, в Миколаївському кластері A.G.R. Group на полях підприємства «АТФ «Агро-Діло», які вдалося розмінувати, посіяли 720 га ярого ріпаку. Як повідомив Голова Правління A.G.R. Group Ігор Шестопалов, врожайність становила 1,3 т/га.

«На більше ми і не розраховували, бо під час виробничого сезону була мала кількість опадів. На початку липня ми відновили водопостачання для системи зрошення, яка в наступному сезоні допоможе підприємству «АТФ «Агро-Діло» компенсувати недостатню кількість опадів у регіоні», — каже Ігор Шестопалов.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Один ріпак — два досвіди вирощування на Волині і Дніпропетровщині