31 серпня 2023, 10:36, Урожай

Урожай-2023 пшениці — чому низька якість зерна пояснив експерт

Про це пише експерт з агротехнологій, керівник компанії ArtFields, Олексій Сергієнко у своєму агроблозі.

Зазначається, що про проблему сьогодні повідомляють не тільки агротрейдери і борошномели, а  й самі агровиробники, які після перевірки якості зіткнулися з реалізацією зерна пшениці за цінами 1-3 класу.

«За численними науковими даними, вміст білку в зерні пшениці залежить насамперед від сумарної кількості наявного в ґрунті і внесеного азоту в різні фази вегетації пшениці. Крім азоту, вагому частку для накопичення білку відіграють сірка, магній, марганець і цинк. У зв’язку з економічними і політичними чинниками, війною в країні, падіння дохідності пшениці, багато аграріїв суттєво скоротили внесення мінеральних добрив, а близько 10% виробників взагалі не вносили добрива під пшеницю, навіть під час сівби. Розрахунок робився на післядію від внесених добрив та природну родючість ґрунтів. І це один із основних чинників, які вплинули на якість зерна і вміст білку в ньому», — каже експерт.

Також, за його словами, сприятливі умови весняного періоду для кущення пшениці і формування продуктивного стеблостою зіграли негативну роль для формування якості зерна. На це мало хто звернув увагу і не відкоригував норму внесення азотних добрив.

«Добрива були внесені тільки в період мерзлоталого ґрунту на заплановану урожайність, яка була нижчою на 2-3 т від реальної, яку вже зібрали агровиробники. Деякі підприємства збирали в цьому році по 8-10 т/га зерна за планових 5-6 т/га. Тобто реально було не внесено від 60 до 80 кг д.р. азоту. Єдиним важливим питанням залишається економічний фактор — чи доцільно було вносити таку кількість азоту для отримання пшениці 2-3 класу, коли ціна між 2 і 4 класом чи фуражним зерном сьогодні не покриває витрати на додатковий азот?», — підкреслює автор блога.

Підходи до систем живлення рослин: що змінилось за останні 20 років?

Читати

І додає, що на якість пшениці в 2023 році, крім фактору азоту, вплинули й інші важливі чинники. А саме попередники, сорти, захист від клопа шкідливої черепашки, опади під час наливу зерна, хвороби, тривалий період збирання тощо.

Зокрема, понад 50 % площ пшениці було посіяно по соняшнику, який практично не залишає після себе мінерального азоту. Крім того, були посіяні сорти-філери, які формують хорошу урожайність зерна, але з низьким вмістом білку — менше 11%. Експерт наголошує, що багато агровиробників ігнорують рекомендації науковців про розміщення по негативних попередниках пластичних сортів, які забезпечують урожай на рівні 6 т/га, але з білком 11-13%, що дає можливість отримати зерно 2-3 класу.

«Мало хто  звернув увагу на важливість внесення сірчаних добрив, які забезпечують рослини пшениці сіркою, що входить до складу важливих амінокислот (цистеїн, метіонін, лізин, треонін), які є будівельним матеріалом для пшеничних білків. Навіть внесення 3-5 кг/га сульфату магнію (1-2 водневого) в фазу другого вузла і прапорцевого листка  (ВВСН  32-39) і молочної стиглості (ВВСН 71-77) з мікродобривами вмістом марганцю і цинку забезпечує додатково 1-2% білку», — наголосив Олексій Сергієнко.

Він також додав, що під час формування зерна пшениці в більшості регіонів України пройшли опади, що також вплинуло на якість зерна пшениці. Адже опади, особливо коли зерно пшениці досягає вологості 14% і менше, можуть істотно знизити і кількість, і якість білків, все залежить від сортових характеристик, агротехніки, попередників та інших факторів.

Читати також: Озима пшениця на Черкащині: дослідження нових сортів та результати року